Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Négyévszakos túlélő kiképzés – tíz napban

Szöveg: Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: a szerző felvételei |  2020. április 7. 7:07

A Magyar Honvédség első hazai szervezésű, négyévszakos, túlélő, missziós felkészítését szervezték meg a közelmúltban.

1596077924

A Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) Kiképzési Csoportfőnökség irányításával az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis kiemelt szerepe mellett az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis és az MH 25. Klapka György Lövészdandár biztosított kiképzőket a Magyar Honvédség első hazai szervezésű, négyévszakos, túlélő, missziós felkészítésére, amit az EUTM Mali misszióba tervezett békefenntartók részére szerveztek. A kiképzés célja elméleti és gyakorlati ismeretek átadása volt azoknak a magyar katonáknak, akik a közeljövőben az afrikai országban működő kiképző misszióban teljesítenek majd szolgálatot.

1596077924

A napjainkban kiemelt figyelmet érdemlő „túlélés, elkerülés, ellenállás, kiemelés" (Survival, Evasion, Resistance, Extraction – SERE) kiképzést első alkalommal kapták meg missziós területre egyéni beosztásokba készülő katonák.

Az Magyar Honvédség a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében tervezi az új képességek kialakítását és a meglévő képességeinek fejlesztését. A program részeként nagy mennyiségű, a kor színvonalának megfelelő haditechnikai eszközt szereznek be. A legújabb generációs haditechnikai eszközök, nemcsak magas színvonalú hozzáértést, képzettséget, hanem filozófiaváltást is igényelnek az alkalmazó és a felhasználó részéről egyaránt. Ennek része a katonák túlélőképességének növelése is.

1596077924

Amikor SERE-ről beszélünk, sokszor a túlélésre asszociálunk, azonban ennél jóval többről van szó. A kiképzők jól ismerik a túlélés fortélyait, de mindezek mellett mesterei a fogságból való szabadulásnak és az ott tanúsított helyes magatartásnak, az ellenség-kikerülési taktikáinak, valamint a kiemelés előkészítésnek, egyénileg és csoportosan is. A kiképzés menekülési fázisa közben 3 különböző típusú helikopter kereste a menekülő csapatokat.

A mostani kiképzés előzménye volt a három hetes norvég mobil kiképző csoport (Royal Norvegian Air Force Mobile Training Team – RNoAF MTT) hozzájárulásával tavaly ősszel végrehajtott úgynevezett SERE C kiképzés volt. Az MHP Kiképzési Csoportfőnökség feladata az volt, hogy olyan egységes SERE A, B, C kiképzési rendszert alapozzon meg, amely lehetőséget biztosít az elszigeteltség különböző mértékének kitett katonák differenciált felkészítésére.

1596077925

A feladat szükséges mindkét haderőnem katonái számára, ezért a kiképzésre a szárazföldi és a légierő haderőnemtől is választottak ki katonákat. Az első kiképzettek komoly kihívásnak tekintették a feladatot és a felkészítést követően elismerően nyilatkoztak a foglalkozások szakmaiságáról és hasznosságáról.