Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Nem csak a húszéveseké a világ”

Szöveg: Faragó Fanny |  2016. október 6. 18:07

Az Idősek Világnapja alkalmából tartott közös ünnepséget a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület, valamint a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ október 5-én, szerdán. Az egyesület kórusa, szólistái, valamint az irodalmi kör tagjai ünnepi műsorral köszöntötték a meghívott vendégeket.

1596021045

Napjainkban több mint 600 millió 60 év feletti személy él a világon és számuk 2025 re akár meg is kétszereződhet. Az ENSZ 25 évvel ezelőtt nyilvánította október 1-jét az Idősek Világnapjává.

„Gyorsan rohanó korunkban az idősek sokat segítenek önkéntes munkájukkal, szerető támogatásukkal, tapasztalataik átadásával" – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg az ünnepséget Szekeres István nyugállományú dandártábornok, a Balassi egyesület elnöke.
Aranykovács Andrea, a  Honvéd Kulturális Központ vezetője pedig úgy fogalmazott, hogy a rendezvénynek két apropója van. Az egyik az Idősek Világnapja a másik pedig a zene ereje és szeretete. Hozzátette: a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ egy hetes programsorozatának méltó zárása ez az esemény.

1596021046

„A mi világunk önökkel, apáink, anyáink, nagyanyáink, nagyapáink életével, munkásságával kezdődött. Önök építették számunkra a jelent, mellyel a mi generációnk egy újabb nemzedék jövőjét alapozhatja meg. Ezen a napon, az Idősek Világnapján szeretettel gondolunk mindazokra, akik egy hosszú élet munkáját és rengeteg tapasztalatát tudják maguk mögött. Minden évben köszöntjük időskorú bajtársainkat, akiknek szeretetét, bölcsességét, segíteni akarását az év minden napján élvezünk" –
köszöntötte a résztvevőket Kaposvári László Zoltán dandártábornok, Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség megbízott csoportfőnöke.

1596021046

A Honvéd Kulturális Központ nem csupán helyszín és támogató volt, hanem kezdeményező, ösztönző partner is a program megvalósításban. A Balassi Bálint Bajtársi Egyesület kórusa és szólistái nem csak jól bevált klasszikusokkal szórakoztatták a megjelenteket, hanem versekkel és vendégfellépőkkel is. A közönség először hallhatta Homola Irén, a kórus egyik tagjának szerzeményét, az Amíg élsz című dalt, majd felcsendült Demjén Ferenc műve, a Honfoglalás című film betétdala a Kell még egy szó. Ezt követően Gyulai Erzsi elénekelte a Bátaszéki ropogóst. A programból nem maradhatott ki sem az ’O Sole Mio című örökzöld, sem Verdi Nabucco című operájának közismert részlete. A műsor végén Fényes Szabolcs és Szenes Iván Nem csak a húszéveseké a világ című dalát énekelte együtt a kórus és a vendégek.

1596021046

A rendezvényen – mások mellett – részt vett dr. Herczeg Ottó nyugállományú ezredes, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége alapító tagja, dr. Papp Ferenc ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok osztályvezetője, valamint Szabó József ezredes, a Humánszolgálati Osztály vezetője.

1596021046

Fotó: Tóth László

Címkékünnepség