Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tisztességes, őszinte, bátor kiállástól vezérelt hazaszeretet

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2016. október 6. 17:26

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc honvédei a hazaszeretetből merítettek erőt, őseink véráldozata pedig nem volt hiábavaló, hiszen ma szabad Magyarországon élhetünk, és azt szeretnénk, ha e szabadság továbbra is megmaradna – fogalmazott dr. Simicskó István október 6-án, Budapesten.

1596021044

A budapesti Petőfi Sándor laktanyában is megemlékeztek csütörtök délután az aradi vértanúkról. Az MH vitéz Szurmay Sándor Helyőrség Dandár által rendezett ünnepségen először Molnár László, Újbuda alpolgármestere emlékezett meg a tizenhárom hős tábornokról, majd a Bethlen Gábor Általános Iskola Keveháza utcai telephelyén tanuló diákok ünnepi műsora következett. Ezután dr. Simicskó István mondott beszédet.

1596021044

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: amikor ezen a mai napon szerte a Kárpát-medencében az aradi vértanúkra és helytállásukra emlékezünk, a legfontosabb üzenet az, hogy ismerjük el azokat az embereket, akik szolgálták és szolgálják a hazát. Katonáink példaértékű örökséget visznek tovább a mai napig, hiszen a Magyar Honvédség az 1848-49-es szabadságharcban született, és ugyan nagyon rövid idő alatt kellett létrehozni, egyetlen akkori európai nemzet sem tudta úgy végigvinni forradalmát, és olyan hosszú távon helytállni, mint az akkori magyar nép gyermekei.

1596021045

Simicskó István kiemelte: az áldozat nem volt hiábavaló, mert a későbbi generációknak sikerült, ami 1848−49 hőseinek nem: Magyarország ma szabad, és azt szeretnénk, ha a szabadság, amelyet őseink véráldozata vívott ki, továbbra is megmaradna gyermekeinknek és unokáinknak is. „Szeretnénk, ha a mai kor kihívásaival szemben is ez a tisztességes, őszinte, bátor kiállástól vezérelt hazaszeretet irányítaná a munkánkat a hétköznapokban is" – mondta Simicskó István, aki köszönetet mondott katonáinknak mai helytállásukért is.

1596021045

A megemlékezésen részt vettek Schweidel József vezérőrnagy leszármazottai, Kirtsch Annamária és Szabóné Kircsfalusi Katalin is. Az ünnepség résztvevői megkoszorúzták Schweidel József és Lahner György vezérőrnagy mellszobrát, majd a lélekharang is megszólalt Arad tizenhárom vértanújáért.

Fotó: Rácz Tünde