Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem felejtenek

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2015. július 25. 11:40

„Kránitz Antal posztumusz őrnagy EMBER volt, csupa nagybetűvel. Erényeit nem kell felnagyítanunk, hiszen jól ismertük őt” – mondta Oszlánszki Béla alezredes, az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) parancsnokhelyettese, az 1994-es aknavetőcső-robbanás áldozatainak emlékünnepségén, július 24-én, Várpalotán.

Az alezredes emlékező beszédében úgy fogalmazott: a tragédia huszonegy év távlatából is megérint mindenkit.

1595997685

„Családtagok, bajtársak, ismerősök nem felejtenek. A közelünkben lévő emlékhely juttassa eszünkbe Kránitz Antal posztumusz őrnagyot, és azt, hogy a katonai szolgálat sok veszéllyel járó küldetés. Ösztönözzön továbbá mindenkit arra, hogy megóvjuk saját, és társaink életét!" – hangsúlyozta a parancsnokhelyettes, majd felidézte a huszonegy évvel ezelőtti nyár történetét.

1595997685

Hallhattuk, hogy 1994. július 25-én a 108. Mészáros Lázár Gépesített Lövészdandár tüzéralegysége érkezett kiképzési feladatra a Bakonyba. A vizsgafeladatok végrehajtása közben, kora délután azonban az egyik aknavető csöve úgynevezett rátöltés következtében felrobbant. A tizenöt méter sugarú körben pusztítást okozó robbanás négy ember életét oltotta ki.

A tragikus balesetben Pleszkán Károly posztumusz hadnagy és Papp László posztumusz főtörzsőrmester azonnal életüket vesztették, míg Tordai Tibor posztumusz főtörzsőrmester halálos mellkasi sérülést, Tihanyi István honvéd pedig nyílt combtörést szenvedett. Szepesi Imre honvéd lábát egy repesz szakította le. Az aknavetőtől körülbelül kétszáz méteres távolságban, a vezérlőtoronyban álló Kránitz Antal posztumusz őrnagy egy repesztől halálos nyaki sérülést szenvedett. A szakszerű kórházi ellátás ellenére életét a súlyos vérveszteség miatt már nem tudták megmenteni.

1595997685

A Kossuth-laktanyában kialakított emlékműnél koszorút helyezett el többek között Oszlánszki Béla alezredes, Katona Csaba, Várpalota alpolgármestere, Szabó András ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoki iroda vezetője, illetve Kránitz Antal posztumusz őrnagy hozzátartozói is. A megemlékezés résztvevői a bakonykúti lőtéren álló emlékműnél is koszorúkkal emlékeztek az aknavetőcső-robbanás áldozataira.


1595997685

Fotó: a szerző felvételei