Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem kérdezték, mi lesz a fizetség

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2012. szeptember 1. 21:31

„A honvédelem megújításának fontos feltétele, hogy felfedezzük közös múltunk kincseit. Feltétele, hogy megértsük és a szívünkbe zárjuk az előttünk járók küzdelmeit és megadjuk a méltó tiszteletet elesett hőseinknek” – fogalmazott Hende Csaba szeptember elsején Kölesden. A honvédelmi miniszter a „Kölesd Harci Napja” elnevezésű hagyományőrző ünnepségen vett részt.

A helyi önkormányzat által szervezett megemlékezésen a honvédelmi miniszter elmondta: a Rákóczi-szabadságharc utolsó győztes csatáját 1708. szeptember másodikán, Kölesden vívták a Béri Balogh Ádám vezette kuruc csapatok. Rámutatott arra, hogy a kurucok ugyan nem fordíthatták meg az ország sorsát, de „a magukét hozzátették a haza védelméhez."

1595940931
Hende Csaba megköszönte Kölesdnek, hogy tíz éve ebben a formában emlékezik meg a Béri Balogh Ádám vezette csatáról.

„Az emlékezéshez nem emlék, hanem szeretet kell, mert akit szeretünk, sosem felejtjük el. Ezek a kurucok egyszerű, hétköznapi katonaemberek voltak, és méltóak a szeretetünkre. Hittek abban, hogy a hazáért és a nemzetért érdemes szolgálni, és ha kell, érdemes meghalni érte. Egyikük sem kérdezte, hogy ezért mi lesz a fizetség. Csatákban tanulták a mesterséget, és a tandíjat a vérükkel fizették meg" – húzta alá a tárcavezető.

Hende Csaba szerint a „nemzet és a haza nemcsak egy eszme, hanem elsősorban közösség." Hangsúlyozta: mindenkinek megvan a feladata „a haza építésében."

„Két éve látott neki a kormány az ország és a vidéki élet megújításának, és keményen meg kell küzdenünk a legapróbb eredményekért is. Nap, mint nap el kell végeznünk a munkánkat, csak ez segíthet rajtunk" – zárta beszédét a honvédelmi miniszter.

Az ünnepségen Hende Csaba koszorút helyezett el Béri Balogh Ádám szobránál.

1595940932

Fotó: A szerző felvételei