Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Német repülőtámadás Anglia ellen

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. május 23. 19:17

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„A véderő fölemelése érdekében Newyorkban végbement utcai fölvonulásról a következő részleteket jelentik: A fölvonulást és a tüntetést az a szervező bizottság rendezte, amelynek munkáját a hadseregszállitók tetemes pénzösszeggel támogatják. Az 5. Avenuen több mint 150.000 ember vonult végig. Tábornokok, tengernagyok és politikusok tartottak beszédeket a néphez, arra buzdítván, hogy álljanak be katonának" – olvasható a Népszavában a háborús tüntetésről szóló cikk.

Az elfoglalt olasz állásokról is beszámol a napilap: „A tüzérségi harcok sok helyen nagy hevességgel fejlődtek ki. A Doberdo-fensik szakaszán a bevált égeri népfölkelő ezred Monfaiconetól keletre benyomult az olaszok árkaiba, öt tisztet és különböző lovas ezredekből való százötven főnyi legénységet elfogott és egy gépfegyvert zsákmányolt. San Martinétól nyugatra tegnap elfoglalt állásunkat az ellenség minden, annak visszahódítására irányuló erőfeszítései ellenére, megvédtük és megerősítettük. Itt három tisztet és száznegyven főnyi legénységet fogtunk el, egy gépfegyvert és sok egyéb hadiszert zsákmányoltunk."

1596013889

„Lenstől délnyugatra a kézigránátharcok tovább folytak. A franciáknak a 304-es magaslaton lévő állásaink ellen intézett három további támadását ma reggel visszavertük. Az Esnesen át való visszavonulás alkalmával az ellenség az áttekinthető terepen sulyos veszteségeket szenvedett. Egy friss afrikai hadosztály kísérleteiről van szó, amely vegyest fehér és szines franciákból áll. A Reichsackerkopftól délnyugatra gyönge ellenséges erők előretörése teljesen meghiusult" – jelenti a legfelsőbb hadvezetőség.

A Pesti Hírlapban olvashatunk egy cikket, amely arról szól, hogy német repülők támadták meg Anglia délkeleti partvidékét. „Május 19-éről 20-ára virradó éjjel egyik tengerészeti repülőrajunk a flandriai partvidékről kiindulva, bombázta Dover, Deal, Ramsgate, Broadstairs és Margate kikötőtelepeit és erőditményeit; számos helyen jelentékeny gyujtó és robbantó hatásokat figyelt meg. Az ellenség parti ütegei és őrhajói hevesen lőttek a repülőgépekre. Ezek azonban valamennyien sértetlenül tértek vissza" – jelentette a tengerészeti vezérkar főnöke.

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)