Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi egyeztetés a tartalékos erőkről

Szöveg: Mák András őrnagy |  2012. november 12. 12:38

Pozsonyban rendezték a NATO Nemzeti Tartalék Erők Tanácsának őszi törzstiszti értekezletét, amelynek fő célja a NATO tartalék erejének szabályozására kialakított szabályozói környezet folyamatos vizsgálata, pontosítása.

A NATO Nemzeti Tartalék Erők Tanácsában (NATO National Reserve Forces Committee, NRFC) történő magyar részvétel kiemelt jelentőségű a jelenleg kialakítás és fejlesztés alatt álló tartalékos rendszerrel kapcsolatos tapasztalatcsere szempontjából. Az idei esztendő következő, őszi törzstiszti értekezletét a szlovák védelmi minisztérium szervezésében Pozsonyban rendezték október 9-12. között. Az eseményen Mák András őrnagy, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Katonai Igazgatási Osztály főtisztje vett részt.

1595944536

A szövetségben vállalt feladatok végrehajtása érdekében 2012-re négy programot terveztek be: a delegációvezetők konferenciáját (amelynek témája a NATO országok tartalékos rendszereinek fejlesztési lehetőségeire vonatkozó vizsgálata), valamint a tanács törzstisztjeinek munkaértekezletét. Mindkét eseményt két-két alkalommal rendezték meg.
Az értekezlet fő célja „a NATO tartalék erejének szabályozására kialakított szabályozói környezet (NATO Framework Policy of Reserves MC 441) folyamatos vizsgálata, pontosítása, valamint az új feladatoknak, felajánlásoknak (intelligens védelem, stratégiai kommunikációs terv, munkáltatói kompenzáció, valamint az egységes képzési, kiképzési elgondolás) megfelelő elgondolás kidolgozása".

Hazánknak a NATO Nemzeti Tartalék Erők Tanácsának tagjaként végzett feladatai a 2011. évi átszervezéseket követően a Honvéd Vezérkartól az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság hatáskörébe kerültek. A tanács célkitűzéseinek megfelelően, az őszi értekezlet is a konkrét kidolgozói munkával telt a tizenhat nemzet törzstisztjeinek részvételével.

Az Intelligens Védelem (Smart Defence) koncepcióval kapcsolatosan a törzstisztek egyetértettek abban, hogy a tartalékos rendszer vonatkozásában meg kell vizsgálni az „ambíciószint jelentős mértékű növelését", előmozdítva ezzel egy szorosabb együttműködés tervezését a szövetség nemzetei között.
A munkáltatói kompenzációs elgondolás központi szerepet kapott az értekezleten, a szövetség tagjai megállapodtak abban, hogy a téli delegációvezetői konferencián kiemelten kell kezelni a civil szektorral történő szorosabb együttműködést, annak megszervezését.
A nemzetközi közösség tagjai egyértelműen megfogalmazták, hogy nagyon fontos a tanács feladatai között az egységes külső, illetve belső kommunikációval kapcsolatos feladatokra vonatkozó eljárásrend kialakítása, azt egyértelműen szabályozni kell.

Az NRFC rendelkezik saját interneten elérhető, mindenki által elérhető honlappal, amelynek fejlesztése – a szövetséggel történő szorosabb együttműködése kialakításával együtt – elsődleges feladat. A titkári tisztséget betöltő nemzet vállalta a honlap karbantartását, minden konferencia, illetve értekezlet anyagának feltöltését, elérhetővé téve ezzel minden nemzet számára a további tervezéshez, jelentésekhez szükséges információkat .

A törzstiszti értekezlet kiemelt fontosságú kérdése minden alkalommal a tanfolyamok helyzete, a feldolgozandó témalehetőségek vizsgálata, valamint a nemzeti bemutatók összeállítása, a tanfolyami tematika kialakítása.

A 2013-ra tervezett SROC- tanfolyam az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztésének következő üteme, mert a felkészítés alapvető témája a tartalékosok NATO műveletekben történő alkalmazása.