Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi együttműködésben

Szöveg: Czidor Dániel / Polgár Balázs | Fotó: a szerzők |  2019. augusztus 31. 9:52

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakembereivel végzett Magyarországon alap- és terepkutatásokat az amerikai Védelmi Minisztérium Hadifoglyok és Harcban Eltűntek Nyilvántartó Ügynökség hattagú kutatócsoportja augusztus 2-16. között.

1596067246

A kónyi kutatási terület részlete („Kiss tag", 2019)

A Hadifoglyok és Harcban Eltűntek Nyilvántartó Ügynökség (Defense POW/MIA Accounting Agency, DPAA,) feladata a második világháborúban, a koreai háborúban, a vietnámi háborúban, valamint az iraki és más konfliktusokban eltűnt és hősi halált halt amerikai katonák földi maradványainak megkeresése. Ennek megfelelően az ügynökség Észak- és Dél-Amerikában, Európában, Afrikában, a Közel-Keleten és a Távol-Keleten folyamatosan végez kutatásokat. A szervezet több mint 82 ezer hadifogságban elhunyt vagy harcban eltűnt katonát tart nyilván az internetes honlapján.

1596067246

A gordisai munkálatok helyszíne (2019)

A 2019. évi magyarországi munkálatok célja a Kóny / Bágyogszovát (?) (Győr-Moson-Sopron megye) térségében 1944. április 23-án lezuhant B-24 Liberator és az 1945. március 12-én Gordisánál (Baranya megye) lezuhant B-24 Liberator bombázó repülőgép földet érési, azaz becsapódási helyének azonosítása volt. Első lépésként – a kutatás szakmai előkészítéseként – a HM HIM felvette a kapcsolatot az érintett földingatlanok tulajdonosaival, valamint a megyei kormányhivatalok régész felügyelőivel. A terepkutatások ezt követően kezdődhettek meg augusztus 5-én, Kóny térségében. A legnagyobb nehézséget az jelentette, hogy a rendelkezésre álló írásos dokumentumok alapján több amerikai bombázó is lezuhant Kóny és a Kónyhoz közeli Bágyogszovát térségében 1944-ben. A történeti emlékezet egy 1944 májusában (?) földet ért gép emlékét őrizte meg a Kóny délkeleti külterületéhez tartozó, „Kiss tag" mezőgazdasági földjén. Egy másik pedig egy – vélhetően 1944. június 26-án – lezuhant amerikai repülőgéphez tartozó alumínium roncsdarabok és amerikai egyenruhagomb alkotta leletegyüttes, amely Kóny északi térségéből, az M85-ös autóút építéséhez kapcsolódó 2015-ös régészeti munkálatoknak köszönhetően került elő.

A helyszíni adatgyűjtésnek, valamint a levéltári kutatásoknak köszönhetően nagymértékben sikerült behatárolni az 1944 áprilisában lezuhant amerikai gép lehetséges födet érési helyét, a keresett gép maradványainak a biztos lokalizálása azonban még további terepbejárásokat igényel.

1596067246

Szondázó jellegű hitelesítő kutatás Gordisán (2019)

Az augusztus 13-án, Gordisánál megkezdődött, fémkereső-műszeres terepbejárásokhoz értékes segítséget nyújtott a Magyar Roncskutató Egyesület adatszolgáltatása. A terepbejárások során sikerült az 1945. március 12-én lezuhant amerikai repülőgéphez tartozó több leletre – plexiüveg töredékre, villáskulcsra, festett alumínium roncsdarabra – bukkanni a roncskutató egyesület által jelzett, a község külterületéhez tartozó, mezőgazdasági művelés alatt álló helyszínen.

A második világháborús repülőgépek roncsdarabjai a jelenleg hatályos jogi szabályzás szerint a hadtörténeti örökség részeként a kulturális örökség elemei. A világháborús repülőgéproncs-lelőhelyeket a fokozott veszélyeztetettség jellemzi az engedély nélküli fémkereső-műszeres relikviagyűjtés miatt. Fontos hangsúlyozni, hogy egy világháborús roncslelőhely katonai temetési hely is lehet egyben.

1596067247

Alumínium roncsdarab festés maradványával (Gordisa, 2019)