Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi elismerést kapott a kutatóhely vezetője

Szöveg: Szabóné Szabó Andrea alezredes |  2017. szeptember 29. 17:34

A vancouveri (Kanada) központú International Hungarian Military History Preservation Society (IHMHPS) az első világháborúra emlékező „2014-2018 Emlékkeresztet” adományozott dr. Besenyő János ezredesnek, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely vezetőjének.

1596039352

Az IHMHPS 2008-ban alakult meg Peter Czink vezetésével. A szervezet küldetésének tekinti, hogy támogassa az angolajkú és angolul értő érdeklődőket szerte a világban a magyar katonai történelem megismerésében és tanulmányozásában, ily módon is elősegítve a nemzetvédelem, a katonai hagyományok és a békefenntartás fontosságának hangsúlyozását. A szervezet törekszik a világ minden táján élő magyarok és a hazai intézmények közötti kapcsolat erősítésére, ösztönzi a katonai történeti-történelmi múlt emlékeinek megőrzését, valamint támogatja a vonatkozó tudományos projekteket Magyarországon és a világ más országaiban egyaránt. Évi négy alkalommal színvonalas periodikát jelentet meg Kanadában, mely a szervezet nemzetközi tagságának révén a világ számos országába eljut és melyben – többek között – a magyar hadtörténelem elfelejtett fejezeteit feldolgozó témákról olvashat az érdeklődő.

Az emlékkeresztet olyan személyek kaphatják meg, akik sokat tettek és tesznek a katonai múlt emlékeinek megőrzéséért, hozzájárultak az első világháborús katonai történelem egy adott területének megértéséhez.

1596039352

Az ezredesnek adományozott elismeréssel a nemzetközi szervezet nemcsak a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely vezetőjeként végzett tevékenységét méltatta, de köszönetét is kifejezte a 2016. december 12-én Krakkóban, a limanowai csata 102. évfordulója alkalmából megnyílt „Júda magyar oroszlánjai Galícia földjén" című kiállítás létrejöttében játszott szerepéért. A tárlatot dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök, és Mieczysław Gocuł tábornok, a Lengyel Fegyveres Erők Vezérkarának főnöke közösen nyitotta meg. A záróbeszédet a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelye részéréről a kiállítás kurátora, Bíró Ákos tartalékos százados tartotta. A rendkívül sikeres krakkói kiállítás 2017 őszén Przemyśl városának Nemzeti Múzeumában lesz majd látható.


Fotó: Sipos Zoltán hadnagy