Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi gyakorlaton is helytálltak a ludovikások

Szöveg: Révész Renáta százados és Sári László zászlós |  2017. szeptember 3. 11:08

Nyáron sem pihentek az MH Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelöltjei, hanem újabb nemzetközi gyakorlaton vettek részt Németországban. A ludovikások a grúz haderő felkészítését segítették az amerikai tengerészgyalogosok együttműködésével.

1596038185

2014 óta már ötödik alkalommal segítették a grúz lövészzászlóaljak szakmai felkészítését az MH Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelöltjei a németországi Hohenfelsben. Az MRE 17 (Mission Rehearsal Exercise, azaz missziós célfelkészítő gyakorlat) elnevezésű − közel egy hónapos, július 29. és augusztus 24. között tartó − gyakorlat minden fázisát teljesítették a honvéd tisztjelöltek.

A leendő tisztek a 31. Grúz Lövészzászlóalj állományának felkészítését segítették, mégpedig a minél sikeresebb afganisztáni szerepvállalás érdekében. A magyarok az Afgán Nemzeti Hadsereg (ANA) szerepét játszották a gyakorlat során, a grúz lövészzászlóalj felkészülő állományát pedig az amerikai tengerészgyalogság katonái mentorálták. Ugyanis az afganisztáni Bagram tartományban a grúz katonák és az amerikai tengerészgyalogosok közösen teljesítik majd missziós feladataikat.

1596038185

A gyakorlat során kihívást jelentettek a nyelvi és kulturális különbségek az amerikai és a grúz katonák között, mindez valós közegbe helyezte a katonákra a misszióban váró körülményeket.

A 89 honvéd tisztjelöltet 11 „sokat próbált", missziós tapasztalatokkal is rendelkező hivatásos és szerződéses katona kísérte el Hohenfelsbe, számukra már nem jelentett kihívást a nemzetközi környezet. A tisztjelöltek többsége is vett már részt nemzetközi gyakorlaton, akiknek pedig ez volt az első ilyen tapasztalatuk, azok is sikerrel küzdötték le az akadályokat.

1596038185

A kitelepülést követően a gyakorlat egyéni felkészüléssel kezdődött. Ezt követte a rajszinttől a századszintig tartó kötelékkiképzés, amely során az eljárásrendeket, valamint a cselekvési változatokat sajátították el és gyakorolták be a katonák. A gyakorlat harmadik fázisában került sor a komplex feladat-végrehajtásra – hét napon keresztül, napi 24 órában.

A sikeres együttműködésnek köszönhetően a magyarok idén februártól már évi két alkalommal kapnak felkérést az amerikai féltől a gyakorlaton történő részvételre. Ennek keretében az MH Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelöltjei, valamint az MH Altiszti Akadémia honvéd altisztjelöltei közösen hajtanak végre feladatokat. A következő közös hohenfelsi gyakorlatra várhatóan 2018 februárjában kerül sor, ahol a ludovikások ismét tapasztalatot szerezhetnek és bizonyíthatják rátermettségüket.

1596038185