Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi színpadon a magyar katonazene

Szöveg: Singer Éva hadnagy |  2015. augusztus 6. 12:43

Ma – augusztus 6-án – kezdődik Svédországban az Ystad International Military Tattoo elnevezésű zenei fesztivál. A lengyel, görög és svéd zenekarok mellett az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Központi Zenekara is fellép a rendezvényen, hogy hazánkat és a Magyar Honvédséget képviselve újabb szíveket hódítsanak meg a magyar katonazenének.

1595998255

A katonazene és a szakalaki bemutatók igen népszerűek a zenekedvelő közönség körében. A hazai katona-zenekari fesztiválok és térzenék rengeteg látogatót vonzanak, és külföldön sincs ez másképp. Az Ystad International Military Tattoo elnevezésű fesztivált kétévente rendezik meg a svéd városban, s a rendezvény az eltelt évek alatt Európa-szerte ismertté és népszerűvé vált. Hazánkat a Magyar Honvédség Központi Zenekara képviseli az ötnapos eseményen.

1595998255

Csizmadia Zsolt ezredest, a Magyar Honvédség főkarmesterét telefonon értük el a svédországi felkészülések szünetében. Elmondta: a zenekar tagjai kedden érkeztek Ystadba, szerdán délelőtt pedig már az egyéni szakalaki bemutatót próbálták az arénában, ahol az előadások lesznek. Egy rövid délutáni szusszanás után este hat órától tízig szintén a felkészülés jegyében telik majd az idő minden résztvevő zenekar számára, a nyitókép és finálé összpróbájával.

1595998256

Az ünnepélyes megnyitó díszszemlével, koncertekkel és felvonulással augusztus 7-én, csütörtökön délután lesz a város főterén, este pedig már az első, gyepshow-val egybekötött koncertet láthatja a közönség, nyitó- és záróképpel, egyéni szakalaki bemutatókkal. A zenekarok minden délelőtt más-más városban adnak koncertet, este pedig nagyszabású, közös műsorral várják a zenekedvelőket Ystadban.

A fesztiválon az MH Központi Zenekar mellett a Lengyel Légierő Zenekar, Svéd Királyi Haditengerészet Kadétzenekara, a Görög Haditengerészet Zenekara, a skóciai Southern Highlanders Pipes, valamint egy holland kerékpáros zenekar, a Bicycle Showband Crescendo műsorát láthatja a közönség.

1595998256

Fotó: Orth Gábor zászlós