Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy iráni hadihajó egy amerikai helikopterre irányította fegyvereit

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. augusztus 6. 13:55

Egy iráni hadihajó egy amerikai helikopterre és egy meg nem határozott felségjelű és típusú koalíciós hadihajóra irányította fedélzeti fegyvereit egy két héttel ezelőtti, az Ádeni-öbölben történt incidens során – jelentette augusztus 5-én, szerdán amerikai katonai forrásra hivatkozva a CNN hírtelevízió.

A július 25-én történt eset során a két hajó mindössze néhány száz méterre volt egymástól, amikor az irániak a koalíciós hadihajó és az annak fedélzetére éppen leszállt helikopter felé irányították fedélzeti géppuskáikat. A mindössze egy percig tartó incidens során az iráni haditengerészet Vosper osztályú fregattján egy operatőr is felbukkant az egyik géppuskás mögött, ami a név nélkül nyilatkozó katonai illetékes szerint akár arra is utalhatott, hogy propaganda-felvétel készülhetett. Ugyanakkor nem zárta ki azt a lehetőséget sem, hogy valaki magáncélból videózhatott.
Lövések nem dördültek és a koalíciós hadihajó az incidenssel kapcsolatban semmilyen intézkedést nem foganatosított.

Az amerikai haditengerészet szerdán kiadott közleménye szerint az iráni magatartás nem volt biztonságos és szakszerű. Az esetet a helikoptert felbocsátó Farragut amerikai rombolóról is figyelemmel követték, arról fotókat készítettek.

A CNN-nek nyilatkozó illetékes szerint az elmúlt hetekben nem történt „komolyabb találkozás" amerikai és iráni hajók között, igaz, a közelmúltban amerikai hajók két alkalommal is megszólaltatták kürtjeiket, mert az iráni haditengerészet járművei túl közel kerültek hozzájuk. A forrás szerint az amerikai haditengerészetnek a térségben feladatot teljesítő erőit az iráni hadihajók rutinszerűen meg szokták közelíteni, az esetek többségében biztonságos és szakszerű módon.