Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nincs más lehetőség, csak a fejlődés

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2019. március 22. 11:04

A hadsereg fejlesztése történelmi lehetőség, amivel élni kell, s ami az ország és az emberek érdekeit is szolgálja – mondta Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke március 21-én, csütörtökön az MH Katonai Rendészeti Központban tartott tájékoztatóján.

1599200391
Az altábornagy a parancsnoki országjárás keretében elmondott előadásában úgy fogalmazott: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program lehetőséget biztosít a katonáknak, hogy az esküjükben foglalt kötelezettségeiket maradéktalanul végrehajthassák. Az átalakulás – ami már elkezdődött – ugyanakkor nem lesz könnyű, hiszen az új haditechnikai eszközök új ismereteket követelnek, és a hadsereg egészéről elmondható, hogy paradigmaváltás előtt áll. A szervezet felépítése az idei év elejétől megváltozott: különvált a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség; a dezintegráció után a honvédelmi miniszter az iránymutatásért és az ellenőrzésért felel, miközben a hadsereg parancsnoka vezeti a kiképzést, felkészítést és a mindennapi munkát. Megalakultak a szemlélőségek, amelyekre eddig nem volt példa a Magyar Honvédségben. Ezen tábornoki pozíciók, s a hozzájuk tartozó, a koordinációért felelős elemek a haderőnemi képességfejlesztésért, kiképzésért és szakirányításért felelnek. A szemlélők szoros együttműködésben dolgoznak a parancsnokság törzsével.

1599200391
A haderő konkrét fejlesztéséről Mihócza Zoltán altábornagy elmondta, hogy a kormány céljaival összhangban modern, ütőképes, hazája iránt elkötelezett honvédséget kell létrehozni, amely bármely más nemzet fegyveres erejével felveszi a versenyt, és a térség meghatározó hadereje tud lenni. Ahhoz, hogy ezt elérjék, a honvédséget modernizálják. Új eszközöket vásárolnak, a kézifegyverektől, a helikoptereken át a nehéztüzérségig és a légelhárításig. „Ahhoz, hogy elérjük, hogy egy ilyen modern haderőnk legyen, hiteles elrettentő képességekkel és komoly felkészültséggel kell rendelkeznünk" – hangsúlyozta. A megújult Magyar Honvédség továbbra is részt vesz majd békeműveleti feladatokban, s komoly részét képezik az önkéntes tartalékosok. Emlékeztetett, hogy összesen 20 ezer tartalékosra van szükség, akiknek a jelenlegi létszáma 8200 fő.

1599200391
A hadiipar újbóli elindítására jó példa a Kiskunfélegyházán felépült és már működő fegyvergyár, ahol cseh licenc alapján készítenek majd kézifegyvereket. A beszerzések mellett nagy hangsúlyt fektetnek a kiképzésre – amiben szintén változások várhatóak -, az új életpálya-modellre, az oktatásra, mint a kadétprogram, illetve a különböző honvédségi ösztöndíjak és a katonai infrastruktúra fejlesztésére – mondta az altábornagy.

1599200392
Mergancz Sándor dandártábornok, az MH Katonai Rendészeti Központ parancsnoka az altábornagy előadása előtt tartott évértékelőjében, illetve az idei esztendőre vonatkozó feladatszabásában elmondta: hatékonyabbá és eredményesebbé vált a kiképzésük, miközben új fegyvereket, ruházatot és gépjárműveket kapott a három évvel ezelőtt alakult szervezet. „Ezeken felül pedig bízunk a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program számunkra is kedvező eredményeiben, amelynek köszönhetően tovább korszerűsödhet a fegyverzetünk, a munkánk ellátásához szükséges egyéb technikáink, az elhelyezési körülményeink" – fogalmazott a parancsnok. Az állományról szólva Mergancz Sándor elmondta: komoly erőfeszítéseket tesznek, céljuk az, hogy naprakész tudással rendelkező bűnügyi technikusokat, baleseti helyszínelőket képezzenek; nem szabad elfelejteni, hogy az ott megszerzett tudás valódi értéknek számít, ami a későbbiek során is alkalmazható. Összességében elmondható, hogy az állomány a rábízott szakfeladatot kivétel nélkül ellátta.  

Az idei évi feladatszabásában elmondta: 2019-nek a nemzetközi kitekintés évének kell lennie. Ennek megfelelően a nemzetközi kapcsolatokat ki kell szélesíteni a visegrádi országok társszerveivel és növelni kell a nemzetközi hadgyakorlatokon való részvételük gyakoriságát. Meg kell kezdeni a nyomozói képzést, s dolgozni kell a nyomozati háttér megteremtésén. Minőségi javulást kell elérni a motoros szolgálat alkalmazásával, valamint a kutyás képesség fejlesztésével, és nagyobb hangsúlyt kell fektetni a járművezetői képzésekre.

1599200392
Fotó: Rácz Tünde