Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nincs pihenés, a felkészítések folytatódnak!

Szöveg: Matócsiné Kiss Hajnalka főtörzsőrmester |  2014. október 20. 9:02

A szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban a 28. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observer Course – IMOC) befejezését követően már a nemzeti külszolgálati felkészítéseké a főszerep.

A szolnoki alakulatnál október 13-18. között összesen négy műveleti területre, öt misszióba készülő állomány célfelkészítését hajtják végre. A Magyar Honvédség különböző alakulataitól érkezett katonák az afganisztáni MH Nemzeti Támogató Elem tizedik, illetve az az MH Műveleti Tanácsadó Csoport negyedik váltásában; valamint az ENSZ libanoni missziójában (UNIFIL), az Európai Unió grúziai megfigyelő (EUMM Grúzia) és a szomáliai kiképző misszióiban (EUTM Somalia)  szolgálnak majd az elkövetkező hónapokban.

1595981106

A missziókra készülő katonák a hadszíntér-ismereti felkészítés alatt számos, a külszolgálat során elengedhetetlen információt biztosító, területet érintenek. Részt vesznek egyebek mellett  katonaföldrajzi, vallás- és kultúraismereti, illetve egészségügyi foglalkozásokon.

A foglalkozásokat olyan előadók vezetik, akik nemcsak a területük szakértői, de az előző váltásokban megjárták Afganisztánt, Afrikát, Libanont vagy Grúziát.
A katonai kiképzők és előadók mellett minden alkalommal unikumnak számítanak azok az előadások, amelyeket a Stratégiai Védelmi Kutató Központ szakértői vezetnek le.

Ez alkalommal Tálas Péter, a központ igazgatója az afganisztáni hadszíntér katonaföldrajzi és geopolitikai helyzetéről beszélt, biztonságpolitikai szempontból értékelte a térség múltját és jelenét. Szólt a NATO szerepvállalás jövőbeni átalakulásáról is.

N. Rózsa Erzsébet pedig az UNIFIL misszióra készülő katonáknak tartott előadást, amelyben a közel-keleti térség biztonságpolitikai helyzetét elemezte.

1595981106

Fotó: a szerző felvételei