Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyári gyakorlaton a Hadikikötőben

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2018. július 13. 15:28

Közel ötven középiskolás vett részt nyári gyakorlaton az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) újpesti Hadikikötőjében a héten.

A Budapesti Komplex Szakképzési Centrum (BKSZC) Weiss Manfréd Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium hallgatói július 9-13. között napi négy órában vettek részt az alakulat dolgozói által szervezett foglalkozásokon.

„A diákok három csoportra osztva ismerkedtek meg az ezred különleges és összetett feladatrendszerével. Az első csoport tagjai a budapesti Irinyi János laktanyában tekinthettek be a tűzszerész katonák mindennapjaiba. A másik csoport eközben az alakulat Robbanóanyag-kereső Kutyás Műveleti Század kutyavezetőinek és kutyáinak kiképzési rendszerével ismerkedett, míg a harmadik csapat a Hadihajós Alosztály munkájával. Ezek mellett a hét második felében az Irinyi János laktanyában olyan élménybeszámolókat hallgathattak meg missziókat megjárt, több éves, akár évtizedes tűzszerész tapasztalattal rendelkező katonáktól, amelyre csak nagyon ritkán adódik lehetősége az embernek. A kiállítóteremben több száz hatástalanított robbanótestet vizsgálhattak meg, a robottárolóban pedig testközelből szemügyre vehették a speciális felszereléseket és a tűzszerész robot munkáját, valamint belebújhattak a több mint ötven kilós bombaruhába is – mondta az egy hetes programról Szilágyi Zsolt alezredes, az alakulat parancsnoka.

1599190451
Hozzátette: azért volt fontos az egy hetes program, mert a honvéd kadétképzéshez a 2019/2020-as tanévtől csatlakozó intézménnyel évek óta kiemelkedően szoros az ezred kapcsolata. „A Weiss Manfréd hallgatói nélkül szinte már nincs is katonai rendezvényünk, a meghívottak köréből pedig nem hiányozhat az iskola vezetősége" – fogalmazott a parancsnok.

Hasonlóképpen nyilatkozott az együttműködésről Gulyás József, a BKSZC Weiss Manfréd Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium szakmai igazgatóhelyettese. „Az intézmény több évtizedes kapcsolatot ápol a Honvéd Folyami Flottillával, illetve jogutódjával, a tűzszerész és hadihajós ezreddel. Modellező szakosztályunk és az alakulat több szálon kötődik egymáshoz, rendszeresen részt veszünk egymás rendezvényein és vannak közös szervezéseink is. Ezek által sikerült a középfokú képzésben részt vevő tanulóink számára nyitottá tenni a Magyar Honvédség rendszerét. Az iskola igazgatója, Herczeg Mária néhány éve kezdeményezte a rendészeti programban való részvételt, és a katonai alapismeretek oktatását azért, hogy az iskola bekapcsolódhasson a rendvédelmi szervek utánpótlási lehetőségeinek biztosításába és a honvédelmi nevelésbe. Nagy öröm számunkra, hogy a speciális képzésben részt vevő hallgatóink az idén lehetőséget kaptak arra, hogy testközelből ismerkedjenek meg a hadihajós, a tűzszerész és a robbanóanyag-kereső kutyás tevékenységgel. Sokan kacsingatnak közülük a hivatásos szolgálat, főként a katonai életpálya felé, így további pályaorientációjuk szempontjából kiemelt jelentőségű ez az egy hetes szakmai gyakorlat" – mondta.

1599190451
Az igazgatóhelyettes hozzátette: „Együttműködésünk a Magyar Honvédség vezetésének további támogatásával újabb szintre emelkedett, az iskola a következő tanévtől a Honvéd Kadét Program aktív tagja lesz és terveink szerint széleskörű oktatásfejlesztési programban is részt vesz. Ez olyan új megvilágításba helyezi az idei szakmai gyakorlatot, amely lehetővé teszi, hogy – élve az alakulat vezetésének és dolgozóinak pozitív hozzáállásával – jövőre új képzési, oktatási mechanizmusokat alakítsunk ki közösen, amelybe az is belefér, hogy évközi gyakorlatokat szervezzünk."

Fotó: Ivanyik Alexandra törzsőrmester