Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A 2019-es költségvetés fő nyertese a honvédelmi tárca

Szöveg: Révész Béla |  2018. július 13. 15:36

„86 milliárd forinttal nő a Honvédelmi Minisztérium költségvetése, így 150 milliárd forintot fordíthat fejlesztésekre a tárca jövőre” – nyilatkozta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter július 13-án, Budapesten.

A Honvédelmi Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón dr. Benkő Tibor utalt a héten Brüsszelben tartott NATO-csúcsértekezletre is. Mint mondta, az ott elhangzottak alátámasztják a magyar kormány költségvetési elgondolását, hiszen Európa biztonsága megköveteli, hogy minden nemzet sokkal nagyobb figyelmet fordítson polgárai biztonságának garantálására. „Magyarország, s ezen belül a tárca költségvetése hűen tükrözi, hogy mi ebben az irányban haladunk" – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter, hozzátéve, hogy a NATO rendkívül pozitívan fogadta a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program tervét, s külön köszönetét fejezte ki azon országok felé, akik időben cselekedtek a migrációs nyomás megfékezése érdekében.

1599190452
Dr. Benkő Tibor a 2019-es büdzsével kapcsolatban kiemelte: a honvédelmi tárca költségvetése közel 86 milliárd forinttal növekszik az idei évhez képest, így a minisztérium összesen 150 milliárd forintot fordíthat fejlesztésekre az ország biztonsága érdekében. „Ez az összeg olyan mozgásteret biztosít a Magyar Honvédség számára, amellyel meg tud felelni az elvárásoknak és garantálja Magyarország és a magyar emberek biztonságát" – mondta a tárcavezető. A miniszter rámutatott: a költségvetés lehetővé tette, hogy Magyarország fel tudta gyorsítani a beszerzések ütemezését az Airbus H145M jelzésű helikopterekre, s azt is biztosítja, hogy tovább fejlesszék a katonák felszerelését, ellátását, kiképzési rendszerének feltételeit. Kiemelte, tovább folytatódik a katonai állomány évenként 5 százalékos illetményfejlesztése is.

A tárcavezető szólt az ösztöndíjrendszer előnyeiről is, amelyet egyfelől hátrányos helyzetű fiatalok, másfelől olyan felsőoktatásban tanulók részére alakítottak ki, akik diplomájuk megszerzése után a Magyar Honvédségnél szeretnének elhelyezkedni. Rámutatott, hogy a 2019-es költségvetés biztosítja, hogy mind az aktív állomány, mind az önkéntes területvédelmi tartalékos állomány létszámát bővíteni tudják, emellett még jobban előtérbe tudják helyezni a fiatalok honvédelmi nevelésének kérdését is.

Dr. Benkő Tibor szerint a 2019-es költségvetés fő nyertese a honvédelmi tárca. „Egyre több ország ismeri fel, hogy a biztonság az elsődleges, annak megőrzéséhez pedig cselekedni kell. Ennek egyik eleme a megfelelő költségvetés biztosítása" – mondta a honvédelmi miniszter.

Fotó: Szabó Lajos zászlós