Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyitott Égbolt tanfolyam kezdődött Magyarországon

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. március 23. 10:43

A Biztonsági Együttműködési Központ (RACVIAC) szervezésében és a Honvédelmi Minisztérium támogatásával kezdődött Nyitott Égbolt tanfolyam Magyarországon, március 20-án.

A kilencnapos rendezvény – amelyen tizenegy külföldi és négy magyar hallgató vesz részt – nemcsak tantermi foglalkozásokat foglal magában, hanem bemutató megfigyelő repülést is a magyar Nyitott Égbolt repülőgéppel. A tanfolyamon Magyarország mellett Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Szlovénia, Szerbia, Olaszország, Görögország, Törökország és Koszovó képviselteti magát. A kurzus lebonyolításban Németország és Olaszország előadók biztosításával segédkezik. A program teljes körű biztosításában részt vesz a HM Védelempolitikai Főosztály, a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft., az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár és az MH Légijármű Javítóüzem.

1599183895

A rendezvény ünnepélyes megnyitóján Domján László vezérőrnagy, a HM Védelempolitikai Főosztály vezetője kiemelte: habár néhány ország konfliktusa rányomja bélyegét a Nyitott Égbolt Szerződés végrehajtására, az továbbra is az európai bizalom- és biztonságerősítő architektúra egyik kiemelt eleme, amely a nyitottság és az átláthatóság révén jelentősen hozzájárul egy biztonságosabb Európához. A tábornok aláhúzta: a tapasztalt nemzetközi előadói gárda jó lehetőséget biztosít az alapvető elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátításához, ezért kérte a résztvevőket, hogy ennek szellemében fogadják az előadásaikat. Fontosnak tartotta elmondani azt is, hogy a tanfolyam az ismeretek elsajátításán túl kiváló lehetőséget teremt egymás megismerésére, az emberi kapcsolatok erősítésére.

A tanfolyam ideje alatt a részt vevő országok küldöttei megismerkednek a Nyitott Égbolt Szerződés alapjaival, ideértve annak felépítését, tartalmát, aktuális történéseit. Ezenfelül a bemutató repülés olyan egyedülálló lehetőséget biztosít a számukra, amely során valós körülményekhez hasonló feltételek mellett követhetik nyomon egy megfigyelő repülőgép működését. A feladat során megvalósuló „végtermék" – vagyis a légifotó – életútját is végigkövethetik a tervezési lépésektől kezdve a fotó előhívásáig.

A magyar megfigyelő repülőgép a Magyar Honvédség An-26 típusú szállító repülőgépe, amelyet a Nyitott Égbolt és a légifényképezési feladatok ellátására felszereltek egy Leica RC-30 analóg légifényképező kamerával. Ez a rendszer már 2002-től folyamatosan biztosítja ezen feladatok kiszolgálását. Magyarország – a RACVIAC támogatása céljából – ugyancsak 2002-től szervez ilyen tanfolyamokat.

1599183896

A Nyitott Égbolt Szerződést 1992-ben írták alá, napjainkig 34 ország csatlakozott hozzá, és ezzel egy szinte az egész északi féltekére kiterjedő bizalom- és biztonságerősítő intézkedések rendszerét alkották meg. A rendszer megfigyelő repülések végrehajtásával segíti a katonai kapcsolatok fejlesztését, az országok közötti nyitottság és átláthatóság megalapozását, fejlesztését. A 2002-ben megkezdett megfigyelő repülések száma mára megközelítette az 1500-at. A Vancouvertől Vlagyivosztokig terjedő alkalmazási terület egyedülálló a hatályos fegyverzet-ellenőrzési, illetve bizalom- és biztonságerősítő intézkedések rendszerében. A Nyitott Égbolt Szerződés rendszere folyamatosan fejlődik, egyrészt eszköztárával reagál a nemzetközi biztonsági problémákra, másrészt a feladatban részt vevő technikai eszközök fejlesztésével, modern digitális kamerák alkalmazásával viszi tovább a 1990-es évek technológiájával elindított munkát.

Fotó: HM Védelempolitikai Főosztály