Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyolc rendfokozat, tizenöt év alatt

Szöveg: Faragó Fanny |  2018. március 6. 8:16

Magyarországon évről évre egyre több hölgy vállal feladatot a Magyar Honvédségnél. Nőnapi portré-összeállításunkban olyan hölgyeket mutatunk be, akik a haza szolgálatára esküdtek fel.

1599182732
Baji Éva Eszter alezredes honvédként kezdett el szolgálni a Magyar Honvédségben, jelenleg az MH Logisztikai Központ Ellenőrzési Alosztály alosztályvezetőjeként dolgozik. Az alezredes asszony középiskolai tanulmányai során magasépítő technikus végzettséget szerzett, majd gazdasági mérnökként diplomázott pénzügy és számvitel szakon. Második diplomáját a Veszprémi Egyetem Gazdaságtudományi Karán, okleveles közgazdászként szerezte.

Egy Békés megyei kisvárosban nőtt fel, majd fiatal házasként Kecskemétre költözött, ahol férje vadászpilótaként szolgált. 2001-ben azonban a veszprémi MH Légierő Parancsnoksághoz helyezték át, így az akkor már két gyermekkel bővült család is vele költözött „Itt döntöttünk úgy, hogy – tizenöt év civil területen szerzett tapasztalattal a hátam mögött – belépek a seregbe. Diplomásként először az MH 87. Bakony Harci Helikopter Ezrednél szolgáltam, mint szerződéses honvéd. Innen indult a katonai karrierem. Úgy is mondhatnám, hogy a postázóban kezdtem. Az azóta eltelt tizenöt év alatt nyolc rendfokozatom volt. Minden állománykategóriában – legénységi, altiszti és tiszti állományban – is szolgáltam eddig. Tíz év szerződéses jogviszony után lettem hivatásos katona"- emlékezett vissza az alezredes asszony.

1599182732
Szentkirályszabadján, a Logisztikai Főnökségen honvédként, aztán őrvezetőként és tizedesként, majd szakaszvezetőként látta el napi feladatait. 2003-ban – akkor már törzsőrmesterként – helyezték át a veszprémi MH Légierő Parancsnoksághoz a Haderőtervezési Főnökségre. 2007 januárjában került Székesfehérvárra, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság állományába. Itt már tiszti rendfokozattal először négy évig belső ellenőrként az Ellenőrzési Osztályon, majd két évig szakellenőrként a Logisztikai Főnökségen teljesített szolgálatot.

„2013. június 24-én – a Logisztikai Központ megalakulásakor – kért fel Baráth István dandártábornok, a központ parancsnoka az Ellenőrzési Alosztály megalakítására és vezetésére" – árulta el érdeklődésünkre Baji Éva Eszter alezredes.

Jelenlegi beosztásából 2016-ban gazdálkodó tisztként afganisztáni misszióban vett részt. „Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem a kint eltöltött fél évem alatt. Fontos volt számomra, hogy a korábban számos alkalommal ellenőrzött logisztikai gazdálkodásnak odakint a végrehajtója lehettem. A misszió hatására változott a szemléletem is: már nem kizárólag a szabályzói, hanem emberi oldalát is jobban látom a működésnek "- meséli az alezredes asszony.

Baji Éva Eszter szabadidejében rendszeresen sportol. Szerinte elengedhetetlen az irodai munka mellett testmozgással levezetni a napi terheket. Fiatalon versenyszerűen kézilabdázott, ez a sportág mai napig fontos szerepet tölt be az életében. A téli időszakban konditeremben erősít, melegebb időben pedig a szabadban fut.

„Nagyon szeretem a munkám, mert mindig új kihívásokat és új feladatokat ad. Most a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program az, ami egyre komolyabb elvárások elé állít engem és kollégáimat. A Magyar Honvédség fejlődése a szabályzók folyamatos változásával is jár, ami szükségessé teszi az ellenőrzési rendszer átalakulását is"- mondta az alezredes asszony, majd hozzátette: egy sikeres szakmai karrier megvalósításához a család támogatása elengedhetetlenül szükséges. „Amit elértem, arra a szüleim és a gyermekeim támogatása nélkül soha nem lettem volna képes. Hálás vagyok nekik mindezért."

1599182733
Fotó: Baji Éva Eszter alezredes archívuma, a szerző felvételei