Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olasz tábornok látogatott a központhoz

Szöveg: Szabóné Varga Erika zászlós |  2017. június 4. 7:25

Az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központnál (MH CKELMK) tett látogatást az Európai Unió Védelmi Együttműködési Kezdeményezés harccsoportjának (Defence Cooperation Initiative European Union Battle Group – DECI EU BG) parancsnoka, Paolo Fabbri dandártábornok.

1596033675

Fabbri dandártábornok az EU BG mellett a Többnemzeti Szárazföldi Kötelék (Multinational Land Force – MLF), valamint az Udineben települő JULIA dandár parancsnoki beosztását is ellátja. Látogatásának elsődleges célja az volt, hogy személyesen tájékozódjon a DECI-ben részt vevő magyar CIMIC-csoport készenlétéről és felkészültségéről.

A megbeszélés első részében Szilágyi Csaba ezredes, az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ parancsnoka tájékoztatást adott a katonai szervezet felépítéséről, valamint az állomány készenléti szolgálatellátására történt felkészültségéről. Beszélt többek között arról, hogy a központtól kijelölt katonák 2016 novemberében a „European Wind 2016" gyakorlat keretében adtak számot szakmai tudásukról és felkészültségükről, majd az ismereteik szinten tartása érdekében az elmúlt hónapban részt vettek a NATO CIMIC Kiválósági Központ által tartott CIMIC harcászati és törzstiszti tanfolyamon, valamint az egyéb – a központ által szervezett – általános katonai és szakmai kiképzési foglalkozásokon. Szilágyi ezredes hangsúlyozta: a készenléti szolgálat tapasztalatait felhasználva már idén megkezdik a felkészülést – hazai és nemzetközi tanfolyamokon, gyakorlatokon való részvétellel – a 2019-ben esedékes V4 EU BG készenléti szolgálat ellátására, melyben tervezetten hasonló erővel és szerepben vesz részt a központ állománya.

1596033676

A parancsnoki beszámoló után a szolgálatban részvevők összetételéről, készenléti állapotáról, Tánczos László százados, a DECI EU BG magyar CIMIC-csoport parancsnoka jelentett.
Elhangzott: a múlt év volt az első az EU BG történetében, hogy a nem-kinetikus képességeket vezető nemzetként a Magyar Honvédség, és ezen belül az MH CKELMK biztosította. A V4 országok hadseregeinek felajánlott erőiből összetevődő kötelék 2016. január 1-től június 30-ig adott készenléti szolgálatot, amiben a központ jelentős számú katonája látott el beosztást törzstisztként a kötelék hadszíntéri parancsnokságában, valamint a végrehajtó szinten CIMIC és PSYOPS csoportokkal.

Az idei év is tartogat szakmai kihívásokat az MH CKELMK állománya részére, hiszen a DECI keretében, olasz vezető nemzeti szereppel, az MLF bázisán létrehozott EU BG-ben – az osztrák, horvát hadsereg katonáival kiegészülve – a magyarok 20 fővel biztosítják majd a nem-kinetikus képességeket. Emellett pedig a Hadszíntéri Parancsnokság (FHQ) törzsfőnök-helyettesi beosztását a készenléti időszakban – 2017. január 1-június 30 – Szilágyi Csaba ezredes, a központ parancsnoka látja el.

A beszámolót és jelentést ünnepélyes emléktárgy-átadások követték a két parancsnok, valamint a szintén jelenlévő vezénylőzászlósok között.

1596033676


Fotó: a szerző felvételei