Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olaszországba látogattak a vezérkari tanfolyam hallgatói

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. április 28. 17:43

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Felsőfokú Vezetőképző Tanfolyam 25. tancsoportja – a képzési programnak megfelelően – a napokban szakmai tanulmányúton vett részt Olaszországban.

1596012628

Az út célja az volt, hogy a hallgatók az elméleti modulokban elsajátított ismereteiket a gyakorlatban is kamatoztassák, és megismerjék a különböző NATO- és nemzeti parancsnokságokat, egységeket, oktatási intézményeket, melyek jelentős mértékben befolyásolják a két ország katonai és katonadiplomáciai kapcsolatát. A tanfolyam résztvevői útjuk során összefüggésükben és átfogó megközelítésben láthatták a különböző katonai szervezeteket, parancsnokságokat.

Az úgynevezett „Déli Tanulmányút" első napján a csoport programja a megemlékezés jegyében telt el. A résztvevők először a Foglianóban és Redipugliában található első világháborús katonai emlékhelyeket látogatták meg, ahol közel százezer elesett katona emlékére helyezett el koszorút a tanfolyam parancsnoka, közösen a tancsoport olasz hallgatójával.
Ezt követően az osztrák−magyar katonai temetőben a magyar áldozatok emlékére állított kopjafát a tancsoport vezetője, amelyet a gondozási feladatokat ellátó katonai képviselő koszorúzott meg.

1596012628

A tanulmányút első napján Michele Risi dandártábornok, az olasz JULIA és a Többnemzeti Szárazföldi Kötelék (Multinational Land Force, MLF) dandár parancsnoka személyesen fogadta a delegációt. A programon részt vettek a JULIA alpesi dandár vezetői állományának tagjai és az MLF dandár törzsében szolgálatot teljesítő nemzeti rangidősök.

A Katonai Felső Vezetői Tanfolyam következő állomása Solbiate Olonában, a NATO Gyorstelepítésű Hadtest (NATO Rapid Deployable Corps Italy, NRDC-ITA) parancsnokságán tett látogatás volt. A rangidős nemzeti képviselő, Gulyás Zoltán dandártábornok jelenlétében először a parancsnokságon szolgálatot teljesítő nemzeti állomány bemutatkozása történt meg, majd különböző szakmai tájékoztatókra került sor.

A tanulmányút résztvevői megismerték a parancsnokság szervezetét, fő feladatait és a vezetés rendjét. Emellett ismertették velük a 2016−2018 közötti időszakra betervezett törzsvezetési és szakharcászati gyakorlatokat, amelyek a NATO Reagáló Erők (NATO Response Force, NRF)  parancsnoksági szerepére történő felkészülést és ellenőrzést szolgálják.

A csoport felvilágosítást kapott a parancsnokság infokommunikációs tevékenységét összehangoló szervezet szerepéről, a civil-katonai együttműködés (Civil-Military Cooperation, CIMIC), a pszichológiai műveletek (Psychological Operations, PSYOPS) és a stratégiai kommunikáció (Strategic Communication, STRATCOM) lehetőségek műveleti alkalmazásáról, illetve a közösségi média szerepéről.

1596012628

A program végén a látogatócsoport vezetőjét, Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredest fogadta az NRDC-ITA parancsnoka.

A tanulmányút Nápolyban folytatódott, az Összhaderőnemi Parancsnokságon (Joint Force Command − Naples, JFC) tett látogatással, ahol a tancsoportot Leonardo di Marco altábornagy, törzsfőnök fogadta.
Az előadások során a felsővezetői tanfolyam hallgatói ismereteket szereztek a parancsnokság feladatrendszeréről, az általa vezetett műveletekről, a biztonságnövelő kérdésekről, valamint a migrációs helyzetről. A program zárásaként a tancsoport megtekintette a parancsnokság műveleti központját (Joint Operations Centre, JOC).

A római program során a kurzus hallgatói hivatalos látogatást tettek a NATO Védelmi Akadémiáján (NATO Defence College, NDC). A NATO Katonai Bizottság (Military Committee, MC) közvetlen alárendeltségében működő NDC alaprendeltetése a szövetség kohéziójának és hatékonyságának növelése, a stratégiai szintű gondolkodás elősegítése a fontos NATO- vagy NATO-hoz kapcsolódó beosztások betöltésére tervezett főtisztek és tábornokok, valamint hivatalnokok felkészítése, illetve a tudományos tanulmányok és kutatások támogatása révén.

1596012628

A tancsoportot az NDC parancsnoki tisztségét 2014-től betöltő Janusz Bojarski vezérőrnagy  fogadta. A parancsnok köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az idei év különleges jelentőséggel bír, mivel az intézmény idén ünnepli megalakításnak 60. évfordulóját (1951. november 19. − Párizs), illetve Rómába költözésének 50. évfordulóját (Cecchignola Città Militare – 1966. szeptember 10.).

A továbbiakban dr. Till Szabolcs ezredes (NDC – Faculty Adviser) mutatta be az intézményt. Előadásában ismertette az akadémia múltját, alárendeltségét, szervezeti felépítését. A csoportnak lehetősége volt megismerni az intézmény feladatrendszerét, az itt szervezett tanfolyamokat, illetve az ezredes részletesen kitért a Senior Course tematikának bemutatására is, amelyet már 63 magyar főtiszt végzett el.

1596012629

A római program keretében a tancsoport hivatalos látogatást tett a tanfolyam rendszerű katonai képzéseket magába integráló tanulmányi központban (Centro Alti Studi per la Difesa, CASD).
A patinás intézmény a Tevere partján, az 1568-ban reneszánsz stílusban épült Salviati palotában települ, mely korábban egyházi méltóságok lakhelyéül, majd 1849-től katonai objektumként szolgált, jelenleg nemzeti műemlékként funkcionál.
A tanulmányi központ nemzeti és nemzetközi magasabb szintű képzéseket folytat, szoros együttműködésben más olasz és külföldi egyetemekkel, hasonló feladatrendszerű intézményekkel katonai, politikai, kulturális és tudományos területeken.
A központ három, egymással szoros kapcsolatban, ugyanakkor egymásra épülő intézményben (Magasabb Védelmi Tanulmányok Intézete, Összhaderőnemi Törzs Intézete, Stratégiai Tanulmányok Katonai Központja) végez tevékenységet, melynek keretében különböző rendfokozatú hazai és nemzetközi katonák, a védelmi minisztériumból és egyéb állami szektorokból beiskolázott szakemberek folytatnak tanulmányokat
A képzéseken részt vevő nagyszámú civil és katonai hallgató hozzájárul a katonai és civil társadalmi szocializálódáshoz, a professzionális együttműködéshez, a véleménycseréhez. Az intézményben jelenleg 158 fő vesz részt valamilyen szintű képzésen, közülük 15 résztvevő érkezett külföldről.

1596012629

A látogatás során az intézmény tevékenységének bemutatásán túl a tervezés alatt álló líbiai művelet céljáról és aktuális helyzetéről is hallgattak előadást a résztvevők.
A látogatás aktualitását a Joint Services Staff College (ISSMI) szervezésében május 2−10. között tervezett közös összhaderőnemi európai hadgyakorlat (Combined Joint European Exercise, CJEX) adta, melyre az FVKT-25 állományából 5 fő Rómába, 3 fő pedig Párizsba utazik. A gyakorlat négy országban (Olaszország, Anglia, Németország, Spanyolország) egy időben kerül végrehajtásra, célja az egységes NATO műveleti eljárások alkalmazásának begyakorlása lesz.

A Déli Tanulmányút utolsó állomásaként a tancsoport meglátogatta a Többnemzeti CIMIC Csoportot (Multinational CIMIC Group, MNCG). A teljes állomány tájékoztató előadásokon ismerte meg az MNCG felépítését, feladatrendszerét, az egység nemzeti és nemzetközi kiképzési tevékenységét, a CIMIC szakmai tevékenység NATO-jellemzőit, az egység előtt álló kihívásokat; illetve átfogó képet kapott a nemzeti − olasz − CIMIC-zászlóaljat érintő aktuális kérdésekről.

1596012629