Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oltárkép, ajándékba

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2015. március 15. 7:11

Miként Szent Márton odaadta karddal kettévágott köpenyének felét egy koldusnak, úgy ajándékozott oltárképet Somogyacsa-Gerézdpuszta településének az MH Pápa Bázisrepülőtéren szolgáló két katona.

A többszörösen katonás történet egy rendőri szállal kezdődik: 2002-ben ugyanis a Gerézdpuszta-majorban álló, 1892-ben épített Szent Márton-kápolnából ellopták az oltárképet – amit Somogyacsa-Gerézdpuszta kis közössége önerőből nem tudott volna pótolni.

1595989548

Fülöp András törzsőrmester (képünkön fenn), az MH Pápa Bázisrepülőtér logisztikai század szállítószakasza 2. szállítórajának parancsnokhelyettese egyrészt úgy kapcsolódik ehhez a szálhoz, hogy Szombathelyen – azaz Szent Márton szülővárosában – él, másrészt pedig civilben a 350. számú Szent Márton Cserkészcsapat vezetője. Mint mondja, egy beszélgetés során merült fel benne, hogy az egykori katonához és püspökhöz méltóan igyekszik önzetlenül segítséget nyújtani ahhoz, hogy az egyébként a Szent Márton-zarándokútvonal magyarországi szakaszán fekvő kápolna valahogy új oltárképet kapjon.

Ehhez azonban először is festőművészt kellett találnia, amihez szerencsére még csak el sem kellett hagynia a repülőteret. Szilárd Anikó százados, információvédelmi tiszt ugyanis régóta foglalkozik festészettel – főleg tájképeket és portrékat fest, elsősorban rendelésre. Fülöp Andrással együtt találták ki, hogy mit is ábrázoljon a festmény: nyilván persze azt az ikonikus jelenetet, amikor Szent Márton megosztja köpenyét a koldussal. A hetvenszer száz centiméteres alkotás színvilágában is alkalmazkodik az egyházi témához.

1595989548

„Érdekes egybeesés, hogy pont mi, katonák segítettünk. A helyieknek nagyon sokat jelentett, hogy ismét van a kápolnában oltárkép. Azt tapasztaltam, hogy általában véve is kedvelik a katonákat" – fogalmazott Szilárd Anikó százados.

Fülöp András törzsőrmester elmondta, hogy a 2016-os Szent Márton-évhez közeledve a folyamat nem áll meg, ugyanis idén nyáron emléket szeretnének állítani a Vas megyei Jánosháza közelében állott Varsány nevű település egykori Szent Márton-templomának. A templomot valószínűleg a Kőszeg ostromához vonuló török hadak pusztították el.

Fotó: MH PBRT archív