Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Óriási érdeklődés fogadta az Iszlám Államról szóló szakkönyvet

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2016. április 18. 10:09

Minden túlzás nélkül óriási siker a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének Az Iszlám Állam – Terrorizmus 2.0: Történet, ideológia, propaganda címmel megjelent, a Kossuth Kiadó által gondozott kötete: a könyvnek máris a második kiadása készül.

Több mint 2500 példány kelt el az elmúlt hetekben az Iszlám Államot bemutató hazai szakkönyvből, ami kiemelkedő sikernek számít egy hasonló, alapvetően tudományos jellegű mű esetében. A kötetet dr. Besenyő János ezredes, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének vezetője, dr. Vogel Dávid főhadnagy, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének munkatársa, dr. Prantner Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bölcsészettudományi Kar Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszékének tudományos segédmunkatársa, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének külső kutatója és dr. Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója, az MTA és a SZTE együttműködésében létrehozott Vallási Kultúrakutató Csoport munkatársa jegyzi.

1596012041

„Úgy gondolom, mindenképpen közrejátszik a sikerben, hogy az Iszlám Állam tevékenyen működik, és mindennap olyan hírekben szerepel, amelyek átütik az emberek ingerküszöbét", mondta a honvedelem.hu-nak Besenyő János ezredes. „Az is fontos, hogy mi voltunk az első kutatóhely, amely előrejelezte: így, hogy az Iszlám Államot visszaszorítják a törzsterületein, műveleti tevékenysége egy részét várhatóan átteszi Európába. Sokan tamáskodtak, amikor felvetettük ezt, de sajnos azóta a Párizsban és Brüsszelben történtek megerősítették, hogy amit jeleztünk, az pontos volt. A könyvben emellett modelleztünk számos más, vitára lehetőséget adó forgatókönyvet is, ezek közül is többről bebizonyosodott azóta, hogy pontosan láttuk a helyzetet."

Az ezredes szerint a könyv sikerében az is közrejátszott, hogy a kötetet magyar szerzők tették le az asztalra, akik ráadásul mind komoly személyes tapasztalatokkal és kutatási múlttal rendelkező szakemberek. „Prantner Zoltán éveken át kutatta az al-Kaida és az al-Kaidához köthető szervezetek tevékenységét, az Iszlám Állam pedig eleinte az al-Kaida egyfajta fiókszervezetként üzemelt. Speidl Bianka a nagynevű Exeteri Egyetemen védte meg a doktori értekezését, ahol egy híres iszlám jogtudós volt a témavezetője, és az egyik legfelkészültebb az iszlámot kutató szakember ma Magyarországon. A könyvben ráadásul olyan aspektust vizsgált, amit magyarul korábban még senki, és nemzetközi szinten is csak kevesen: az Iszlám Állam eszmerendszerét, fatváit, kiadott jogértelmezéseit. Vogel Dávid pedig CIMIC-es, PSYOPS-os tapasztalatait is felhasználta a saját fejezeténél."

1596012042

Besenyő János kiemeli: a könyv tudományos alapossága mellett is közérthető, bárki számára fogyasztható. „A lehető legváltozatosabb, kiktől kaptam pozitív visszajelzéseket eddig: elismert tudósként Ágh Attila is méltatta például a közérthetőség és a tudományosság megfelelő arányait, de beszéltem olyan, határra vezényelt rendőrrel is, akinek szintén nagyon tetszett a könyv, érdekesnek, érthetőnek és olvasmányosnak találta."

A Kutatóhely a közeljövőben is kiad majd hasonlóan széles érdeklődésre számot tartó köteteket: mint az ezredestől megtudtuk, jelenleg éppen egy migrációs szakkönyv készül neves hazai kutatókkal, szakértőkkel közösen. Ebben természetesen szintén szó esik az Iszlám Államról, hiszen a jelenlegi válság és a terrorszervezet tevékenysége több szempontból is szorosan összefügg. Korábban elkészült egy afrikai terrorszervezeteket bemutató kötet is, illetve május 27-én, Szegeden debütál majd a Közép-afrikai Köztársaságról szóló monográfia francia nyelvű kiadása – utóbbi nemzetközi viszonylatban is több évtizedes kuriózumnak tekinthető.

Interjúfotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária