Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Örökség

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. szeptember 13. 13:08

A kecskeméti repülőnap díszvendége volt a második világháború legendás Puma ezredének két pilótája, vitéz Szentiványi János nyugállományú alezredes és Frankó Endre nyugállományú főhadnagy, akik szolgálatuk elismeréseképpen átvehették a honvédelmi miniszter kitüntetését. Érdemes megismerni egyikük, a 93 éves Szentiványi „Sminyu” életútját. Szavaiból kiderül: pilótaként 1938-ban kezdte pályafutását, majd Kecskeméten század-, Szolnokon pedig ezredparancsnok is volt…

1595959848
A jugoszláviai Bledben 1938. augusztus 22-én írták alá a Magyarország fegyverkezési egyenjogúságát elismerő egyezményt. Ezzel „de jure" szabad utat kapva léphetett ki korábbi „rejtettségéből" a magyar légierő.

A légierő fejlesztéséhez repülőgépekre és képzett pilótákra volt szükség. Az 1000 főre tehető pilótahiány gyors pótlására 1938 elején, nemzetgyűlési határozattal létrehozták a Horthy Miklós Nemzeti Repülő Alapot. Mivel a szükséges létszám kiképzéséhez a hazai feltételek az erőfeszítések ellenére sem bizonyultak elégségesnek (Németország nem vállalt közreműködést, a magyar politikusok jelentős része is ódzkodott ettől), 200 magyar fiatalt Olaszországban, Grottagliében képeztek ki katonai pilótának.

A kormányzó felhívására 4500 fiatal jelentkezett. Augusztus elején behívót kaptam én is. Az adott napon kijelölt 63 jelentkezőből – az orvosi vizsgálatok és a következő napi speciális orvosi vizsga, valamint egy tornatermi „felmérés" után – a bizottság csupán kettőnket tartott alkalmasnak.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 13-án, pénteken megjelenő számában!)