Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz bojkott a magyar iparral szemben?

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. április 8. 17:30

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

„Pétervárról táviratozzák a Frankfurter Zeitungnak: Megbízható ipari körökből hallatszik, hogy a tengerészeti minisztérium utasította a hajógyárakat és azokat az üzemeket, amelyek állami megbízatásokat teljesítenek, hogy külföldi megrendeléseket semmi esetre se tegyenek Németországban vagy Ausztria-Magyarországon. Tekintve, hogy az orosz ipar nem erősödött annyira, mint amennyire nőnek a sürgős hadügyi szükségletek, a külföldi megrendelések anyagban és munkában igen nagy összeget képviselnek" – mutat rá a Pesti Hírlap.

A Népszava a Zeit-re hivatkozva az orosz fegyverkezésről számol be. „Nyolc titkos katonai javaslatról, amelyeket a duma titkos ülésben fogadott el, most megtudtak annyit, hogy négy százharmincmilliós többkiadást követelnek egyszerre és azután évenkint száznegyven millió rubel többkiadást. A nyolc javaslat az orosz hadsereg létszámát négyszázezer emberrel növeli."

További hírek érkeznek Albániából. A koricai felkelőket megverték, a felkelők letették a fegyvert és alávetették magukat az albán hatóságoknak. A koricai metropolitát, akit azzal vádoltak, hogy a felkelést uszította, letartóztatták. Albánia nem mozgósít, de fegyverbe állítja minden emberét.

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)


1595970024

1914. áprilisi újságok
Címkéklapszemle