Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szlovén-magyar-osztrák nemzetközi katasztrófa-felszámolási együttműködési és honvédelmi gyakorlatot tartottak a napokban Alsószölnök, Felsőszölnök és Szakonyfalu területén. A gyakorlat célja a körmendi járási Rábavölgye, a szentgotthárdi járási Hármashatár és a vasvári járási Hegyhát mentőcsoportjainak újraminősítése volt.

1596070901

A komplex gyakorlaton 250-en vettek részt: a három járás mentőcsoportja, valamint a szlovén, az osztrák és a magyar tűzoltók mellett az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred szombathelyi MH 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóaljának (MH 83. TVZ) önkéntes és aktív katonái is közreműködtek a káresemények felszámolásában és a mentési feladatokban. Idén országos szinten már második alkalommal kaptak lehetőséget a Vas megyei területvédelmi tartalékosok, hogy komplex feladatban próbálják ki magukat; június 1-jén, a „Vasi Védelem 2019" katasztrófavédelmi gyakorlaton is részt vettek Nick településen.

Harangozó Bertalan, Vas megye kormánymegbízottja köszöntő beszédében hangsúlyozta az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer jelentőségét. Kiemelte: az MH 83. TVZ alig több mint egy éves fennállása alatt már másodszor teljesítette a katasztrófavédelmi gyakorlaton támasztott elvárásokat.

1596070901

A tartalékosok ezúttal a 11 helyszínen zajló események közül 3 településen elhelyezett ellenőrző-áteresztő pontok telepítésében, üzemeltetésében vettek részt, amelyek célja a határ irányába történő mozgás kontrollálása és szűrése, illetve a tevékenységi területen történő forgalomszabályzás volt.

Az egyik szimuláció szerint több turistacsoport az erdőben eltévedt és telefonon kért segítséget. A hármashatár közelsége miatt a tartalékos katonák a szlovéniai mentőcsoportokkal kiegészülve indultak a csoportok felkeresésére, a sérültek kimentésére.

1596070901

Egy másik elképzelt helyzetben az esőzések következtében megáradt Rába folyó veszélyeztette a közeli települést, így a szükségessé vált árvízvédelemben, homokzsák töltésében, nyúlgátépítésben segédkeztek a katonák – a vízügyi és a mentőcsoportok együttműködésével.

A harmadik helyszínen pedig a széllökések miatt kitört és meggyengült fák kivágásán és eltávolításán dolgozó tűzoltóknak nyújtottak segítséget félpályás útlezárás fenntartásával.

Az „Összefogás 2019" gyakorlatot végül mindhárom mentőcsoport „megfelelt" minősítéssel zárta.

1596070902