Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összegzik a tapasztalatokat

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2015. november 24. 15:31

November 25-én kezdődött Budapesten a CL15 többnemzeti logisztikai gyakorlat értékelő konferenciája.

1596004529

Dr. Pogácsás Imre dandártábornok, a Honvéd Vezérkar logisztikai csoportfőnöke és Jan Husák ezredes, a nyáron lefolytatott Capable Logistician 2015 gyakorlat nemzetközi igazgatója köszöntötte kedden délelőtt Budapesten azokat a katonákat és civil szakértőket, akik a kiértékelés céljából összehívott konferenciára érkeztek a fővárosba. Mint Pogácsás dandártábornoktól megtudtuk, az értekezlet célja, hogy a résztvevő nemzetek képviselői értékeljék a gyakorlatot. „Ez a konferencia tulajdonképpen a gyakorlat záróaktusa, hiszen nemzeti szinten az elmúlt három és fél hónap alatt már mindenki letisztázta magában a tapasztalatokat. Az értékelések alapján elkészül egy szakmai jelentés az MLCC égisze alatt, amelyet a NATO logisztikai bizottságának is megküldünk mint összegző dokumentumot", mondta a Honvéd Vezérkar logisztikai csoportfőnöke.

1596004529

A dandártábornok felidézte: a harminckét nemzet részvételével lezajlott CL15 többek között azért is különlegesnek számított, mert olyan civil szerveződések is megjelentek rajta, mint például a Smart Energy. „A gyakorlatban, így a missziók terén, a katonai műveletekben mind használhatók azok az energiaellátási megoldások, amiket be tudtak mutatni, itt pedig mindenki meggyőződhetett ezek tényleges működőképességéről, legyen szó akár az üzemanyag-ellátás terén alkalmazott napelemes megoldásokról, akár a táborelhelyezésnél bemutatott okosenergia-megoldásokról." Pogácsás Imre szintén kiemelte a logisztikai többnemzeti együttműködő szakterületek tevékenységét, ahol szintén élesben fontos képességeket próbálhattak ki a résztvevők – feladatonként akár hat-nyolc nemzet összefogásában.

1596004529

Mint megtudtuk, a magyar befogadó nemzeti támogatással minden résztvevő elégedett volt, ami különösen nagy fegyvertény annak fényében, hogy hazánknak mindössze másfél év alatt kellett megszerveznie az eseményt a NATO-ban hasonló gyakorlatok esetén szokásos két és fél-három esztendő helyett. „A tervezési időszak semmiképpen sem nevezhető ideálisnak, de sikerrel vettük az akadályokat", mondta a dandártábornok, és kiemelte: az egyes nemzetek ugyan hozták a gyakorlatra saját ellátórendszereiket és felszerelésüket, de bizonyos területeken – így például az élelmezésben, a tábori elhelyezési kérdésekben, egészségügyi biztosításban vagy az üzemanyag-ellátásban – gyakorlatilag mindent a magyarok biztosítottak.

1596004529

Pogácsás Imre dandártábornok kérdésünkre elárulta: a CL15 tapasztalatait a honvédség az ideiglenes biztonsági határzár építése során is ki tudta használni, hiszen a szükséges feladatok egy részét gyakorolták a nyár folyamán, illetve sok esetben ugyanaz az állomány teljesített szolgálatot a határ mellett, amely a gyakorlaton is részt vett.

1596004530

Fotó: Dévényi Veronika