Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Otranto hőseire emlékeznek

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. április 10. 18:33

Ünnepélyes megemlékezést tart Horvátországban, a Kotori-öböl bejáratánál lévő Punta d’dOstro erődben a Rotary Klub Győr és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum május 20-án, az otrantói tengeri ütközet századik évfordulójának alkalmából. A rendezvény fővédnöke dr. Simicskó István honvédelmi miniszter.

Idén május 15-én lesz a negyedik otrantói csata századik évfordulója, amely a mediterrán térség legjelentősebb tengeri ütközete volt az első világháborúban. Az ütközetben az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészete győzelmet aratott az egyesített olasz, angol és francia flotta fölött. Az eseményt a nemzetközi hadtörténet is számon tartja, ugyanis a tengeri hadviselés történetében itt alkalmazták először koordinált módon a különféle haditengerészeti fegyvernemeket: a felszíni egységeket, a tengeralattjárókat, a tengerészeti repülőket, az aknatelepítő hajókat.

1596030328

Tíz évvel ezelőtt, az ütközet 90. évfordulóján a győri Rotary Klub és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum bronz emléktáblát avatott Horvátországban, a hadszíntérhez köthető legközelebbi emblematikus helyen, az egykori cattarói hadikikötő bejáratát védő monarchiabeli Punta d’Ostro erődben. A tábla magyar, horvát, német és angol nyelven állít emléket az otrantói hősöknek, tekintet nélkül arra, hogy melyik oldalon is harcoltak.

A klub képviselői az elmúlt tíz évben négy alkalommal koszorúzták meg az emléktáblát: a vendégek között szinte mindig velük ünnepeltek a boszniai EUFOR-katonák és a kilencszáz éves Kotori Hagyományos Tengerészeti Egyesület tagjai az egykor ellenséges Montenegróból. A mostani centenáriumi évfordulót ugyanakkor arra is szeretnék felhasználni, hogy a május 20-án 10 órakor, a Punta d’Ostro erődben rendezendő ünnepélyes megemlékezéssel felkeltsék a magyarok és az utódnemzetek polgárainak figyelmét, és az egykori sikert újra közös üggyé tegyék. A rendezvény fővédnöke dr. Simicskó István honvédelmi miniszter lesz.