Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pannonhalmára látogattak a honvéd középiskola vezetői

Szöveg: Pető Zsolt |  2015. október 16. 9:22

A napokban Pannonhalmára látogatott a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatója, katonai parancsnoka, kollégiumvezetője és két katonai nevelője.

Berkecz Gábor, Fekete András százados, dr. Pető Zsolt, Kalmár Imre főhadnagy és Toka Zsolt hadnagy a főapátságban és annak nagy múltú gimnáziumában és ismerkedett a bencés nevelés hagyományaival. Cserébe pedig Magyarország egyetlen katonai középiskolájának, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium pedagógiai tapasztalatát vitték az ősi várban dolgozó szerzeteseknek, tanároknak és prefektusoknak.

A bencések, vagyis a Szent Benedek-rend a kereszténység első szerzetesrendje volt. Rómától mintegy százharminc kilométerre, Monte Cassinóban alapította nursiai Szent Benedek 529-ben. Magyarországra Géza fejedelem hívta be Csehországból a bencés szerzeteseket, s telepítette őket Pannonhalma dombjára.

A pannonhalmi gimnázium hazánk első, legősibb iskolája. Alapítása egészen 996-ig követhető vissza, István király fiát, Imre herceget is itt oktatták. A gimnázium manapság az ország egyik legnevesebb iskolája. A gimnáziumban egyházzenei szakiskolai oktatás is zajlik, hozzá kollégium csatlakozik, 300 férőhellyel.

1596002473

Mivel szinte minden diák bentlakó, és mivel kizárólag fiúiskola, így sok hasonlóság fedezhető fel a honvéd középiskolával, ami a kiindulási alapokat illeti.
Az iskola az idei tanévvel csatlakozik a KatonaSuli-programhoz, amelynek keretében kezdetben várhatóan szakkör formájában ismerkedhetnek a tanulók a katonai alapismeretekkel.

Ugyanakkor – a már említett hasonlóság miatt – a pannonhalmi gimnázium pedagógiai téren adhat át tapasztalatokat a debreceni  intézménynek. Ezt a tapasztalatcserét szolgálta a látogatás.

A látogatók számára a legfeltűnőbb a történelmi múlt látványos nyomai mellett a korszerűségre való törekvés volt. Hiszen a gimnázium belső terében a múltat idéző termek és bútorzat mellett megjelenik a modern moziterem, a zenei képzéshez szükséges eszköztár, s a nem régen épült, nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas tornacsarnok, ahol vívással, kosárlabdázással, atlétikai ágakkal, futballal és a szertornával ismerkedhetnek a fiatalok. A bencés gimnáziumban a kimagasló tanulmányi versenyeredmények mellett nem ritka a diákolimpikon sem valamely sportágban.

1596002473

A bentlakásos intézményben nemcsak a szokásos tárgyakat oktatják, szakköreik is kiemelkedőek. Tanulóik éppúgy foglalkoznak matematikával, történelemmel, miként az asztalos szakma, a könyvkötészet, a korongozás, vagy épp az elektronika rejtelmeivel.

A gimnázium bejárását követően a kratochvilos vezetők és katonai nevelők megtekintették a nagy hírű könyvtárat, bazilikát és és a kerengőből nyíló kápolnában a Szent Istvánt ábrázoló üvegablakokat is. A debreceni látogatókat fogadó Albin atyának, a gimnázium igazgatóhelyettesének a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatója, Berkecz Gábor nyújtott át ajándékot.

1596002474

Fotó: a szerző felvételei