Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Patyi András: értékelkötelezett és toleráns egyetemi közösséget kell építeni

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 29. 17:09

Értékelkötelezett, toleráns és politikailag semleges egyetemi közösséget kell építenünk – mondta prof. dr. Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora az egyetem szenátusának május 29-ei, pénteki alakuló ülésén.

A rektor köszöntőjében arról beszélt, hogy az egyetemnek toleránsnak és értékelkötelezettnek, de politikailag semlegesnek kell lennie. Még akkor is, ha az egyetemet az Országgyűlés, azaz egy politikai testület hozta létre, a rá vonatkozó szabályokat is az Országgyűlés határozza meg, működési forrásait a kormány biztosítja, a képzések tartalmát a miniszterek határozzák meg – tette hozzá.

A rektor beszédében úgy fogalmazott, hogy a szenátus az egyetemkénti működés legfőbb biztosítója, az egyetemi minőség letéteményese, az egyetemi közösség motorja.
Akkor lehet valódi egyetemről beszélni, ha az az alkotó közösségek összekapcsolódásáról szól, és az NKE-n mindenki tisztában van azzal, hogy minden nap személyes teljesítményével kell hozzájárulnia az alkotó közösségek szövetének fenntartásához – mondta.

1595994640

A rektor jelezte: az alkotói közösségbe beleérti a hallgatói közösségeket is. Hozzátette: az egyetem nem lenne működőképes, ha csak diákokból meg tanárokból állna, és köszönetét fejezte ki az intézmény többi munkatársának.
Patyi András azt kérte a szenátus tagjait, hogy munkájukat ők is az előző szenátus jelmondata jegyében végezzék: az egyetem üdve a legfőbb törvény. Az egyetem az, ami a fejünkben van, annak az ellenőrzött tudásnak, azoknak a gondolatoknak az átadása a jövő generáció számára – fogalmazott.

A rektor beszédében jelezte: áprilisban azért kellett új szenátusi választást tartani, mert februárban megalakult az egyetem új kara, a nemzetközi és európai tanulmányok kar, amelynek képviseletet kellett biztosítani a szenátusban, és a 2012 decemberében megalakult szenátus több száz egyetemi polgárt hagyott arányos képviselet nélkül, például az egyetem központi szerveinél dolgozókat. Az új szenátusban már ők is képviselettel rendelkeznek.

A szenátus az egyetem legfelsőbb szintű döntéshozó testülete, amely döntési, véleményezési, javaslattételi, jóváhagyási és ellenőrzési jogokkal rendelkezik. A szenátus tagjainak megbízása négy évre szól, 41 szavazati joggal rendelkező tagja van, egy részük delegálással kerül a testületbe, egy részüket pedig választják az egyetemi polgárok.

Fotó: uni-nke.hu