Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Porosenko: tárgyalóasztalhoz kell ültetni Moszkvát a kelet-ukrajnai rendezés érdekében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 29. 16:06

„Tárgyalóasztalhoz kell ültetnünk Oroszországot a kelet-ukrajnai helyzet rendezése érdekében, valamint el kell érnünk, hogy kivonja a csapatokat, és lezárjuk a két ország közti határt az EBESZ felügyelete alatt” – jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök május 28-án, csütörtökön egy kijevi biztonságpolitikai fórumon.

Az államfő szerint a minszki megállapodások aláírása óta eltelt idő bebizonyította, hogy hatékonyabb lépésekre van szükség, mert már „az adott szó és az aláírás" nem elegendő a válság rendezéséhez.

Olekszandr Turcsinov, a kelet-ukrajnai „terrorellenes" hadműveletet koordináló ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) vezetője előrevetítette, hogy ha a Donyec-medencében kiújulnak a harci tevékenységek, azok a korábbiaknál „sokkal veszélyesebbek lesznek, teljes kontinentális háborúvá nőhetik ki magukat".
A politikus szerint Oroszország – cinikusan azt állítva, hogy igyekszik hozzájárulni a konfliktus békés megoldásához – folytatja a fegyverek és a haditechnikai eszközök összevonását a Donyec-medencében, illetve Ukrajna határánál. Ez pedig arról tanúskodik, hogy Moszkva bármely, neki megfelelő pillanatban felújíthatja a harci tevékenységet Kelet-Ukrajnában – szögezte le Turcsinov.

Porosenko elnök kijelentette a fórumon, hogy Kijev csak egy tiszta, átlátható választás után hajlandó a párbeszédre a Donyec-medence képviselőivel. Kifejtette továbbá véleményét, miszerint felelősségre kell vonni azokat, akik Ukrajnát katonai tömbön kívüli állammá tették, így gyengítve az ország védelmi képességeit. Az ukrán parlament tavaly decemberben a képviselők több mint kétharmadának támogatása mellett törölte el Ukrajna semleges jogállását, és döntött a NATO-csatlakozási felkészülés felújításáról, amelynek folyamatát 2010-ben Viktor Janukovics hivatalából eltávolított volt elnök állíttatta le.

Az államfő a nap folyamán több televíziónak adott egyszerre interjút. Ebben kifejezte meggyőződését, hogy Ukrajna visszaszerzi az oroszbarát szakadárok által megszállt kelet-ukrajnai területeket és „valamivel később" a Krím félszigetet is, amikor sikeres ország lesz, azaz akkor, ha már az ukrán állampolgárok vízummentesen utazhatnak az Európai Unió országaiba, a munkabérek a krímiek kétszeresére nőnek, és amikor Ukrajnában lesznek munkalehetőségek, míg az elcsatolt, megszállt területeken nem. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy az ukrán lakosságnak meg kell tanulnia élni a megváltozott feltételek között.

„Még sok munkára van szükség, de ahelyett, hogy elkeserednénk, amire egyébként lenne elég okunk, és egyesek szeretnék is, ha ezt tennénk, össze kell szorítanunk a fogunkat, és tovább kell haladnunk a megkezdett úton" – fogalmazott Porosenko.