Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pedig csak 400 gramm robbanóanyag…

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2015. május 29. 15:36

Hiába telt el a második világháború óta több mint hetven év, és hiába „csak” egy 82 milliméteres repesz-aknavetőgránátról beszélünk, robbanás esetén az eszköz legalább 50 méter sugarú körben képes halálos sérüléseket okozni. De a repeszek akár több száz méterre is elrepülhetnek…

Feltétlenül nézzék meg cikkünkhöz kapcsolódó videónkat, hiszen abban pontosan láthatják, miként is robban fel egy ilyen; hazánk területén meglehetős gyakorisággal előkerülő gránát. A képsorok alapján még inkább megérthető, hogy adott esetben miért van szükség az esetlegesen felbukkant robbanótest közelében a terület lezárására, és kiürítésére – már amíg a tűzszerészek nem hatástalanítják az akár több évtizednyi hallgatás után is működőképes eszközt.

1595994638

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakemberei több szempont miatt döntöttek úgy, hogy május 28-án hatásbemutatót rendeznek az MH Bakony Harckiképző Központ újdörögdi gyakorlóterén. Mint azt Csurgó Attila ezredes, az alakulat parancsnoka kérdésünkre elmondta: a haderő tűzszerész-szolgálata az idén ünnepli hetvenedik születésnapját, és bizony a második világháború óta is ennyi idő telt el. Adódik tehát a kérdés: vajon mire képesek ennyi idő elteltével is ezek a robbanóeszközök?

„Azt hiszem, a képek önmagukért beszélnek. Szeretném hangsúlyozni, hogy a lakosság általában véve megértő az ilyenkor szükséges intézkedéseinkkel szemben, az emberek tudják, hogy a tűzszerészek az állampolgárok, és értéktárgyaik biztonságáért dolgoznak" – fogalmazott az ezredes.

1595994639

A parancsnok ugyanakkor hangsúlyozta: ha bárki, bárhol robbanótestnek látszó tárgyat talál, semmiképp se nyúljon hozzá, hanem szóljon az illetékes hatóságnak. Kevesen tudják, hogy ilyen esetben nem az ezred elérhetőségét kell böngészni az interneten, hanem egyszerűen a rendőrség számát (107 vagy 112) kell tárcsázni – ők pedig majd jelentik a honvéd tűzszerészeknek az esetet.

A hatásbemutató területén elhelyezett anatómiai bábukon pontosan látható volt, hogy a hatókörben elhelyezve egyik sem „élte túl" a robbanást – hiába ültek mondjuk autóban, vagy álltak ablak mögött az emeleten.

Mindenképp elgondolkodtató, hogy évente több mint 2500 bejelentés érkezik a tűzszerész-ügyeletre, és hiába telnek el évek, évtizedek, a felderített-előkerült robbanótestek mennyisége, és összsúlya egyáltalán nem csökken. És ezek közül bizony a 82 milliméteres gránát úgymond apróságnak számít…

1595994639

Fotó: Rácz Tünde