Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Példaadó életút a hazáért

Szöveg: Snoj Péter |  2013. október 4. 12:55

Ezt a kitüntetést a kiemelkedő hőstetteket végrehajtó katonák kapták. A te életutad, úgy a tényleges katonai szolgálatod, mint a világháború utáni ellenállási tevékenységed, a recski fogság és az onnan való szökésed mind érdemessé tesz erre a kitüntetésre – fogalmazott Hende Csaba honvédelmi miniszter azon az ünnepségen, amelyen kitüntetést adományozott Mózes Mihálynak.

1595961008

A Honvédelmi Minisztériumban október 4-én megrendezett ünnepségen elhangzott: a „Hazáért"  kitüntető cím a 89 éves Misi bácsi történelemkönyvbe illőt életútjának elismerése. Öt alkalommal szökött meg fogolytáborból, ebből négyszer sikerrel. Utoljára a második világháború utáni hírhedt recski munkatáborból kísérelte meg a szabadulást, de az ÁVH elfogta. Börtönbüntetését letöltve évekig segédmunkásként dolgozott a metróépítésnél.

„Borzasztó élményeken ment keresztül, kezdve a külszolgálattól, folytatva a recski megsemmisítőtáborban elszenvedett rabsággal, az onnan való szökéssel és a sajnálatos lebukással, a rengeteg veréssel és megaláztatással. Mindezt jó kedéllyel, emelt fővel és töretlen magyar hazafiúi elkötelezettséggel élte meg. Ez példaadó nekünk is" – összegezte Mihály bácsi életútját Hende Csaba honvédelmi miniszter.

1595961009

Mózes Mihály október 2-i születésnapja, illetve a közelgő október 23-i nemzeti ünnep okán részesült a magas állami kitüntetésben, amely tisztelgés második világháborús szolgálata és a háborút követő meghurcolások ellenére a mai napig is tartó hazafias helytállása előtt.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária