Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sodrásban

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. október 4. 12:23

Másodpercenként öt-hat méteres sodrás, zátonyok, örvények és akár naponta is 1-2 métert változó vízmélység: a Dráva a sportbúvár számára rémálom, ám a tűzszerész-búvároknak maga a „paradicsom”, tudom meg a határfolyó partján.

1595960788
Először persze nem értem: ha egy sportbúvár „rémálmodik" a folyóban, mitől jó a tűzszerészeknek, amikor már az a tény is rémálom a külső szemlélő számára, hogy ők rendre egy-egy aknagránáttal, tüzérségi lövedékkel a kezükben bukkannak ki a vízből. – A kihívás – mondja Szabó Tamás főtörzsőrmester, az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred tűzszerész-búvár rajparancsnoka. Szavaiból aztán kiderül, hogy a kihívást egyáltalán nem a vízben évtizedek óta rozsdásodó lövedékek, aknák jelentik, hanem a munkakörülmények. – Bár egészen „jól" látni odalent – akár egy méterre is –, Magyarország második legnagyobb sodrású folyója azért tartogat meglepetéseket – mondja, miközben egyik szeme a folyón, a folyóban dolgozó kollégáin van.

A tűzszerész-búvárok ugyanis immár harmadik hete a barcsi közúti átkelő határhíd környékén dolgoznak. Még a nyáron érkezett lakossági bejelentés arról, hogy a szabad strand területén lövedékeket találtak a fürdőzők. A tűzszerészjárőr át is vizsgálta a területet, össze is gyűjtöttek egy sor lövedéket, de látszott, hogy a mederben még több lehet, tehát szükség lesz a tűzszerész-búvárokra is. Ráadásul a gyors kutatómunka során kiderült, hogy a második világháború idején itt egy fahíd állt, amelyen telibe találtak egy lőszerszállító teherautót. Nos, ami akkor nem robbant fel, az szétszóródott, s most a tűzszerészek „csipegetik" össze őket.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin október 11-én, pénteken megjelenő számában!)