Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pókemberek

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. január 18. 8:52

Az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj mintegy nyolcvan tisztje és altisztje Marvel Comics világhírű képregénysorozatában „érezhette magát”, amikor részt vett az év elején megtartott, rendszeres, úgynevezett zuhanás elleni védelem módszertani felkészítésen és munkavédelmi oktatáson. A felkészítés szorosan kapcsolódik a légi-szállításhoz és hegyi kiképzéshez.

1595965821
Zuhanás elleni védelem foglalkozáson vettek részt a „könnyű vegyes" katonái

A légi szállítás különböző módjainak és az akadályok leküzdésének begyakorlásához a gyorsreagálású lövész katona képes 5-40 méter magasan lebegő helikopterből felszereléssel, biztonságos kirakási módok végrehajtására, továbbá különböző természetes és mesterséges terepakadályok leküzdésére, azokra történő kijuttatásokra.

A zászlóalj gyorsreagálású századainak – rendeltetésükből adódóan – folyamatosan szinten kell tartaniuk a korábban megszerzett kötéltechnikai ismereteiket. A gyorsreagálású katonák alapvető kompetenciája a nagy magasságokból történő biztonságos ereszkedés végrehajtása, többféle technikával.

1595965821
Az összes, légi szállításhoz kapcsolódó jellegfeladatot gyakorolták

A „88-as" kiképző és parancsnoki állománya, a felkészítés két napja alatt az összes létező, a légi szállításhoz kapcsolódó jellegfeladatot gyakorolta – a különböző földi platformokról a mélybe ereszkedésen át a mesterséges sziklafal leküzdésén keresztül a gyorskötél használatáig. A katonák elsajátították a társbiztosítást – mégpedig elöl mászással és felső biztosítással egyaránt -, a mászást önbiztosítással, az ereszkedést magasból, ereszkedő 8-as segítségével, valamint a feszített kötélhídon való közlekedést.

A felkészítés során, a munkavédelmi rendszabályok gyakorlati alkalmazása, garantálja, hogy a részt vevő kisalegység-parancsnokok a beosztottakat biztonságosan tudják mozgatni a különböző harcászati feladatok során.

1595965822
Ereszkedés a mélybe


Fotó: MH 25/88 KVZ