Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pokoli háború – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. augusztus 15. 14:04

Ötvenöt esztendővel ezelőtt, 1964 augusztusának elején került sor arra a máig vitatott két incidensre a Tonkini-öbölben, amelyek ürügyként szolgáltak ahhoz, hogy az Egyesült Államok nyíltan is szerepet vállaljon az akkor már közel egy évtizede húzódó vietnami konfliktusban.

1599207130
Válaszunk egyelőre korlátozott és a helyzetnek megfelelő lesz. Bár néha úgy tűnik, mások hajlamosak elfeledkezni róla, mi amerikaiak ismerjük a terjedő konfliktus kockázatát. Nem fogunk szélesebb háborúra törekedni – hangoztak Lyndon B. Johnson elnök szavai 1964. augusztus 4-én, híressé vált éjféli tévébeszédében. Ekkor már az amerikai haditengerészet 64 vadászbombázója egy órája támadta az észak-vietnami területeken kijelölt célpontokat, válaszul a Tonkini-öbölben történt incidensre, amely az amerikaiak közvetlen háborús részvételének kiváltó oka volt.

A légicsapás után készített közvélemény-kutatási adatok szerint az amerikaiak 85 százaléka egyetértett a bombázásról hozott döntéssel, ez a széleskörű támogatottság azonban a harcok elhúzódása és a növekvő veszteségek nyomán semmivé vált. 1968-ban már csak a lakosság 26 százaléka támogatta a kormányzat Vietnam-politikáját, majd a háborúpárti Johnson is megbukott, ám a véres konfliktus befejezésére még várni kellett. Az utolsó felvonásra végül 1975. április 30-án került sor, elhozva az Egyesült Államok fennállásának első, s mindmáig egyetlen katonai vereségét.

A franciák kudarca

Vietnam a történelem során többször állt idegen – főként kínai – uralom alatt. Később feltűntek a térségben a franciák, akik a 19. század végére befejezték a gyarmatosítást. A második világháború idején a japánok vették át a terület jelentős része feletti irányítást; uralmuk 1945-ig tartott, amikor a vietnamiak elűzték őket. Ekkor ismét francia alakulatok érkeztek a régióba, hogy visszaállítsák korábbi befolyásukat, de váratlanul komoly ellenállásba ütköztek. A két fél döntő összecsapására egy kis északnyugat-vietnami légibázisnál, Dien Bien Phu-nál került sor 1954-ben, ahol a vietnami Vo Nguyen Giap tábornok 45 ezer embere bekerített 10 ezer francia katonát. Az erőd védői hamarosan kifogytak az ivóvízből és a gyógyszerekből, a válságosra fordult helyzetben pedig Franciaország kormánya – megragadva végső lehetőségét – az Egyesült Államokhoz fordult segítségért.

További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 16-án megjelenő számában!