Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Przemysl – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. március 12. 13:46

Przemysl a Nagy Háború kezdeti időszakában került a figyelem középpontjába. Az Európa egyik leghatalmasabb erődítményrendszerét védő osztrák–magyar katonáknak nemcsak az ostromló orosz haderővel, hanem az éhséggel, a faggyal és a különböző betegségekkel is meg kellett küzdeniük.

1595989268
A Habsburg Birodalom 1772-ben, Lengyelország első felosztásakor vette birtokba Przemyslt. A város idővel fontos közúti és vasúti csomóponttá vált, így érthető, hogy az Oroszországgal egyre feszültebb viszonyban levő Osztrák–Magyar Monarchia katonai vezetői az 1870-es években úgy döntöttek, hogy azt megerődített hellyé építik. A dualista állam pénzügyi nehézségei azonban nem tették lehetővé a nagyszabású terv teljes megvalósítását.

Przemysl köré két vonalban erődök láncolatát építették, ezek azonban az első világháború kezdetén már nem számítottak korszerűnek. A külső övvonal 37 erődjéből például csak a 13 páncélkupolás építmény felelt meg a kor követelményeinek, míg a közvetlenül a város szélén kialakított belső övben a tizenkilencből egy épült kőből, a többi földsáncokkal erődített tüzelőállás volt. Przemysl összesen 875 löveggel rendelkezett, de igazán modernnek csupán a négy 305 milliméter űrméretű mozsár számított. Az erődrendszer géppuskákból sem állt túl jól, hiszen a várparancsnokság mindössze 42 beépített és 72 mozgatható változattal gazdálkodhatott.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin március 13-án, pénteken megjelenő számában!)