Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Puskás Tivadar már megérkezett a leendő szoborparkba

Szöveg: Gémes Ildikó százados |  2013. március 13. 18:54

Kun Szabó István dandártábornoknak, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnokának régóta dédelgetett tervei között szerepelt egy szoborpark létrehozása a Petőfi-laktanya Budaörsi út felőli részén.

1595950830

Az arculat megtervezésénél elsődleges szempont volt a hagyományápolás és a dandárhoz köthető történelmi személyek megjelenítése. A térburkolat is ennek megfelelően az ezeréves múltat és az államiságot jelképező Szent Korona keresztjét ábrázolja, csúcsain az igényesen megmunkált márványtalapzatok állnak, amikre az elkészült bronzszobrokat fogják majd helyezni.

A szoborpark dísze lesz a laktanyának, egyben a tisztelet és a megemlékezés helyszíne is, hiszen a dandár névadójának, vitéz Szurmay Sándornak; a főváros első városparancsnokának, Schweidel József honvéd tábornoknak és a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység történelmi múltjához köthető Mária Teréziának állít méltó emléket. A híradó és a logisztikai szakterület két kiváló képviselője, Puskás Tivadar és Lahner György szobra szintén méltó helyet kap majd a szoborparkhoz közeli területen.

1595950831

A Puskás Tivadar Távközlési Technikum Infokommunikációs Szakközépiskola igazgatója, dr. Horváth László felajánlotta, hogy Puskás Tivadar szobrát elkészítteti és azt a dandárnak ajándékozza. A szobrot a napokban az igazgató személyesen adta át Kun Szabó István dandártábornoknak, aki elmondta: az alkotást szeptember 17-én, a híradó- és elektronikai szolgálat napján, a Petőfi-laktanyában megrendezendő központi ünnepségen leplezik le és szentelik fel.

„Az eredeti műalkotás Borbás Attila szobrászművész kezeit dicséri, azonban a szobor kiöntőformáját 1993-ban az iskola megvásárolta és az általa megbízott bronzöntővel készíttette el" − tudtuk meg az igazgatótól.

Fotó: Szabó Lajos zászlós