Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Radaros-ünnep Veszprémben

Szöveg: Péter Gergely hadnagy - Kálmánfi Gábor |  2015. február 7. 11:52

A bánkúti és békéscsabai korszerű, háromdimenziós radarok hadrendbe állásával 2014. április 1-jétől jelentősen megváltozott hazánk légtér-ellenőrzési struktúrája. A medinai radar idén tavasszal csatlakozhat másik két társához – hangzott el a rádiótechnikai csapatok napja alkalmából február 6-án, pénteken Veszprémben rendezett ünnepi állománygyűlésen.

A rendezvényen felolvasták Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök közösen aláírt köszöntőlevelét, amelyből kiderült többek között, hogy éppen egy évszázad telt el azóta, hogy az első világháborúban a császári és királyi rádiócsapatok első alkalommal gyakoroltak döntő befolyást a harcok menetére; és 68 esztendő azóta, hogy Bay Zoltán először mérte meg a Hold−Föld távolságot.

1595987432

Az elöljárók úgy fogalmaztak: a tavalyi esztendő rendkívül eredményes volt a hazai rádiótechnika életében, így méltán vált részévé az alakulat történetének. Mint tudjuk, nem kis részben azért, mert az utolsó 3D-s radartorony telepítése befejeződött Medinán – az eszköz a jelenlegi tervek szerint idén tavasszal állhat hadrendbe.

Ünnepi beszédében dr. Kurucz István nyugállományú ezredes Bay Zoltán munkásságát ismertette a hallgatósággal, kiemelve az általa vezetett csoport tevékenységének úttörő eredményeit.

1595987432

A jeles nap alkalmából Mihócza Zoltán dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnökhelyettese és Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka elismeréseket adtak át a szakterületen kiemelkedő teljesítményt nyújtó katonáknak.

Az állománygyűlés a Honvéd Férfikar műsorával fejeződött be.

1595987433

Fotó: Péter Gergely hadnagy