Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rajtolt a Honvédelmi Sportszövetség országos programja, a Bátrak Ligája – Rákóczi kupa

Szöveg: Amler Zoltán |  2019. március 2. 10:40

A Bátrak Ligája – Rákóczi Kupa országos versenysorozata népes érdeklődés előtt kezdődött Gyulán. A megnyitón és annak sajtótájékoztatóján részt vett dr. Simicskó István kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség (HS) elnöke, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, dr. Kovács József országgyűlési képviselő és dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere.

1599199328
„Minden lehetőséget igyekszünk megragadni, amellyel megszólíthatjuk a fiatalokat. A 2018-as esztendőben már négy helyszínen, Pécsen, Újfehértón, a budapesti Kamaraerdőben, illetve Egerben rendeztünk Bátrak Ligája versenyeket, most pedig nagy örömünkre elindítjuk ezt a nyolc állomásból álló új sorozatot" – fogalmazott dr. Simicskó István abból az apropóból, hogy a HS által, a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársággal együttműködésben szervezett Bátrak Ligája – Rákóczi Kupa idei országos versenysorozata március 1-én, pénteken Gyula városában, a Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnok kezdődött el.

Miként az esemény sajtótájékoztatóján a HS elnöke hozzátette: „a Honvédelmi Sportszövetség célja, hogy segítse a hazafias és honvédelmi szerepvállalást, a fiatalok szellemi és fizikai aktivitását. Országos hálózat kiépítésén dolgozunk, minden járásban lesznek majd Honvédelmi Sportközpontok. Folyamatos a fejlődés, már 154 tagszerveztünk van, közel 100 ezer fős tagsággal. A Bátrak Ligája – Rákóczi Kupa egy csodálatos rendezvénysorozat lesz, hiszen ezzel a határmenti, határon túli magyar gyerekeket is sikerül megszólítani, itt Gyulán a helyiek és a békéscsabaiak mellett Temesvárról, Aradról és Horgósról is érkeztek iskolai csapatok, amelyek fizikai és szellemi vetélkedésben vesznek részt, és természetesen díjazásban is részesülnek. Nem engedjük el a külhoni magyar fiatalok kezét, hiszen ők nagy nemzeti családunk részei, az egységes nemzettudat ápolása érdekében ez kulcsfontosságú."

1599199329
Potápi Árpád János nagy örömmel állt az esemény mellé, mint elmondta: „a nemzeti identitásunk alapját sok minden, így többek között a nyelv, a történetünk, a közös kultúránk határozza meg, és ebbe bizony egyre markánsabb szerepe tölt be a sport. A polgári, sportos kormány az elmúlt években példa nélküli módon segítette a területet, és erre méltán lehetünk büszkék – és itt nem csupán az adózási rendszer átalakítására kell gondolni. A támogatások egyre inkább fontossá váló vetülete a határon túli intézmények támogatásának megteremtése. A nemzetpolitika egyik kiugrási lehetősége az identitást erősítő sport. Nagyot léptünk előre, de dolgozunk tovább, ennek az egyik eredménye a Bátrak Ligája – Rákóczi Kupa vetélkedősorozat."

1599199329
A hét selejtezőből és a budapesti fináléból álló sorozat minden helyszínén öt magyar és öt határon túli iskola nyolcfős, 7-8. osztályos tanulóiból álló csapatai tíz versenyszámban, többek között akadálypályákon, sorversenyekben, íjászatban, illetve szellemi vetélkedőben mérik össze az erejüket. A csapatok utaztatását és teljes ellátását a Honvédelmi Sportszövetség állja, minden résztvevő köznevelési intézmény 500 ezer forint értékű sportszercsomagot kap. A budapesti fináléba minden selejtező legjobb magyar és legjobb határon túli csapata kerül be.

A nyitányon dr. Kovács József elmondta: „a sport rendkívül fontos az ember életében, az emblematikus egyéniségek eredményeikkel hazánk dicsőségét emelik. Minden eszközt meg kell ragadni, hogy a fiataloknak lehetőséget adjunk a sportolásra, ezért is nagyon örülünk, hogy Gyulán vette kezdetét az új sorozat."

1599199329
Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere megtisztelőnek nevezte, hogy a város adott otthon az első állomásnak, mint kijelentette: „Tekintettel arra, hogy korlátozottak a lehetőségeink, a forrásainkat, a leghatékonyabban, a legnemesebb célokra igyekszünk fordítani, így nálunk az utánpótlás-nevelés, a diáksport és a tömegsport van leginkább fókuszban. Ennek a szellemiségnek tökéletesen megfelel a Bátrak Ligája – Rákóczi Kupa is, ezért vagyunk nagyon boldogok, hogy nálunk kezdődött el a sorozat. Elkötelezettek vagyunk a nemzetpolitikai célokkal, jó kapcsolatot ápolunk a határon túli magyarokkal, kiemelve az aradi és nagyszalontai iskolákkal."

1599199329
Bátrak Ligája – Rákóczi Kupa 2019, a program

Selejtező
Gyula – Március 1.
5 magyar – 5 külhoni csapat
Makó – Március 11.
5 magyar – 5 külhoni csapat
Baja – Március 18.
5 magyar – 5 külhoni csapat
Berettyóújfalu – Április 8.
5 magyar – 5 külhoni csapat
Kisvárda – Április 29.
5 magyar – 5 külhoni csapat
Felsőzsolca – Május 10.
5 magyar – 5 külhoni csapat
Tatabánya – Május 20.
5 magyar – 5 külhoni csapat

Döntő
Budapest – Június 7.
7 selejtező legjobb magyar és külhoni csapatai

1599199330
Fotó: a szerző felvételei