Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Régi indulók új hangjai

Szöveg: Révész Béla |  2015. június 8. 17:00

Javában zajlanak a HM Zrínyi Nonprofit Kft. film- és hangstúdiójában a készülő második világháborús dobozkönyv DVD-mellékletének felvételei.

Ezen a héten a Légierő Zenekar – Veszprém katonazenészei korabeli indulók zenei alapjait játsszák fel Katona János alezredes vezényletével a HM Zrínyi Nonprofit Kft. stúdiójában. A DVD-melléklet a Zrínyi Kiadó második világháborús dobozkönyvéhez készül.

1595995247

Érdeklődésünkre a zenekar karnagya elmondta: régóta foglalkozik a két világháború közötti fegyvernemi kultúrával. Miután az akkori indulók és dalok többsége feledésbe merült 1945 után, újra fel kellett kutatni őket. A munkát nehezítette, hogy nemcsak fegyvernemi dalokat, hanem a komoly hagyománnyal rendelkező intézményi indulókat is újra kellett hangszerelni. (Például a nagyváradi hadapródiskola, a kassai Horthyi István Repülőakadémia, a marosvásárhelyi Csaba királyfi hadapródiskola, a Bolyai Akadémia, vagy a kőszegi alreál iskola indulóját.) „Sokat csak úgy sikerült fellelni, hogy az egykori, mára kilencvenes éveikben járó hadapródokhoz diktafonnal elmentem, s felénekeltettem velük a régi dalokat. Ezt újra meghangszereltük, és kórussal ráénekeljük az eredeti szöveget" – mondta a zenekar vezetője.

1595995247

A koncepciót említve Katona alezredes hozzátette: a kiadvány jellegéből adódóan maximálisan ragaszkodtak az autentikus, katonásan pattogó stílushoz mind a zenei alap, mind az ének tekintetében. „Nem titkolt célunk, hogy a dalok közzétételével a mai alakulatoknak is lehetőséget adjunk. Egy-egy csapatünnep alkalmával így minden fegyvernem a saját, talán már régen elfeledett indulóját is használhatná a Szózat és a Himnusz mellett" – tette hozzá az alezredes.

1595995247

Bár a felvételek csak néhány óráig tartottak, az előzetes kutatás hosszú éveket vett igénybe, így az olvasó igazi kuriózumot kap kézhez a második világháborús dobozkönyv DVD-mellékletén.

A stúdiófelvételeket követően a Katonai Filmstúdió munkatársai többkamerás külső felvételeket készítenek a Légierő Zenekarról – tudtuk meg Wonke Rezsőtől. A HM Zrínyi Nonprofit Kft. stúdióvezetője hozzátette: Pécsett, Kőszegen és más városokban a most felvett stúdióhanganyag mellé a képanyagot rögzítik majd. Ez a munka közel egy hetet vesz igénybe.

1595995247


Fotó: Tóth László