Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Régi-új szerepben

Szöveg: Tóth Andrea |  2012. szeptember 28. 10:19

Jó hangulatban telik az önkéntes műveleti tartalékosok kiképzésének első hete a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison és a debreceni Kossuth laktanyában. Az öt század forgószínpad szerűen halad végig az egyes elméleti és gyakorlati pontokon, ahol az MH 5. Bocskai István Lövészdandár kiképzői tartják a foglalkozásokat.

1595942174

A tíznapos felkészítésen az önkéntesek az elméleti oktatás mellett a kispuskával és a gépkarabéllyal való lövészetet, a kézigránátdobást, a járőrfeladatokat gyakorolják, valamint műszaki-, vegyi- és katasztrófavédelmi kiképzést kapnak. 

Az első héten a századok kipróbálták a PTSZ–M típusú kétéltű lánctalpas harcjárművet, amelyet katasztrófahelyzetekben szokott bevetni a Bocskai dandár: a tartalékosok töltötték meg a homokzsákokat, amelyeket aztán felpakoltak a járműre egy árvízvédelmi helyzet szimulálása során.

1595942174

Az önkéntesek között van Garda Árpád százados, aki 2007-ben ment nyugdíjba a dandártól, de kötődése a sport miatt illetve a Honvédség és Társadalom Baráti Kör tagjaként továbbra is megmaradt, így nem volt kérdés számára, hogy ismét magára ölti az egyenruhát. Az elsők között volt, aki regisztrálta magát az önkéntes rendszerben. „Nagyon vártam ezt a kiképzés, egyrészt, mert sokan vannak olyanok, akikkel évek óta nem találkoztam, és jó ismét a volt kollégák, barátok között lenni, másrészt nem árt az ismereteket felfrissíteni"
– mondta.

A hölgyek is jól állták a sarat a kiképzésen. Dr. Zsolczai Ildikó alezredes Szegedről érkezett a felkészítésre. Korábban a rendőrségen dolgozott, így nem volt számára szokatlan a környezet: „Gyorsan átáll az ember agya ismét ezekre a dolgokra. Vannak teljesen új információk, de a régi dolgokat is fel kellett eleveníteni. Az elméleti oktatásokon sok új ismeretet szereztem, így ezeket a gyakorlatban még hatékonyabban tudom hasznosítani" – mesélte.

1595942174

„Ezek olyan tájolók, amelyekkel még nem találkoztak" – hívta fel az új eszközre az önkéntesek figyelmét a foglalkozásvezető a térképészeti és katonaföldrajzi ismeretek oktatásán. Erről a pontról is sikerélménnyel távoztak a tartalékosok, hiszen megfelelően elsajátították a tájékozódáshoz szükséges korszerű eszközök használatát.

A kiképző századoknak a járőrgyakorlatokon különféle akadályokat kellett leküzdeniük, miközben teljesítették a 8,5 kilométeres menetgyakorlatot is. A gyakorlati foglalkozásokon kívül, a tantermi előadásokon a katonák a honvédelmi törvényt és az egyes jogszabályokat tanulmányozták. A 470 önkéntes műveleti tartalékos a kiképzéseken felelevenítette az alakiság alapvető szabályait, ezzel is készülve az október 4-ei ünnepélyes eskütételre.


Fotók: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy