Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendhagyó földrajzóra

Szöveg: Jagadics Péter nyugállományú alezredes |  2012. október 27. 10:42

Savaria katonatörténete újabb érdekességgel bővült. Ezúttal a vasi és burgenlandi katonák békemissziós tevékenységét bemutató kiállítás egy sajátosnak mondható területe tárult az érdeklődők elé.

1595943651

A Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület szervezésében, a közelmúltban megrendezett rendhagyó földrajzórán dr. Déri Miklós nyugállományú alezredes, volt katonai ügyész tartott előadást vietnami tevékenységéről, a Savaria Egyetemi Központ diákjai számára.

Déri alezredes az elsők között került a vietnami háborút lezáró 1973-as párizsi békeszerződés alapján felállított Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság kötelékébe. A NEFB 1973–1975 között ellenőrizte a békeszerződés alapján kötött tűzszünetet, a hadifogolycserét és az amerikai csapatok kivonását. Magyarország mellett a NEFB tagja volt Lengyelország, Kanada és Indonézia is.

Déri alezredes rövid áttekintést adott a vietnami háború történetéről, majd a NEFB felállításáról és tevékenységéről. Ezután személyes élményeit és munkájának részleteit tárta az érdeklődők elé. Ennek részeként állította ki személyes használati tárgyait, az általa használt dokumentumokat és térképeket, valamint a munkájáról készült fényképeket.

1595943651

A találkozón Ferge László őrnagy, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 11. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodájának vezetője tájékoztatót tartott a Magyar Honvédségről, a katonai képzésről, a toborzásról, valamint az Önkéntes Tartalékos Rendszerről. 

A rendezvényen az Osztrák Békemissziós Szövetség burgenlandi képviselője, Bernhardt Lechenbauer főtörzsőrmester okleveleket és érmeket, ajándéktárgyakat adott át a 35. Nemzetközi Katonai Lőversenyen harmadik helyezést elért magyar csapatnak.