Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendhagyó múzeum – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. január 12. 17:07

Több mint húszezer látogatót fogadott szeptemberi megnyitása óta a szolnoki RepTár. A maga nemében Kelet-Európa egyedülálló katonairepülés-történeti kiállító helyét – a hazai idegenforgalmi szakemberek által összeállított javaslatsor alapján – az internetes szavazók 2016-ban Az év turisztikai attrakciójának választották.

1596025897
Négy hónap alatt nemzetközi hírnevet vívott ki a repülés rajongóinak körében Szolnok legújabb látványossága, a RepTár. A hazai látogatók mellett lengyel, belga, angol, argentin vendégeket is fogadtak már, az MH Béketámogató Kiképző Központban szervezett 31. nemzetközi katonai megfigyelői tanfolyam (International Military Observer Course – IMOC) hallgatói pedig pár héttel a szeptemberi nyitás előtt járhatták körbe a kiállított gépeket. A legnagyobb közösségi oldalon is népszerű a RepTár, az elmúlt évben már több mint tizenhárom-ezren lájkolták.

A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság regionális operatív programja támogatásával, 2,7 milliárd forintból kialakított interaktív repülőmúzeum hazánk legrégebbi vasútállomása, a műemléki védelem alatt álló, klasszicista stílusú egykori Indóház köré épült. A hatvanezer négyzetméteres kiállítótéren megtekinthető repülőgépeket és repüléssel kapcsolatos relikviákat, amelyek korábban a HM Hadtörténet Intézet és Múzeum szolnoki repüléstörténeti kiállítóhelyén voltak láthatók, több új kiállítási tárggyal kiegészítve költöztették a RepTárba. A gyűjtemény azonban nemcsak kibővült és méltó elhelyezést kapott, de az átköltöztetéssel egész évben látogathatóvá is vált. A gépek felújítását, karbantartásukat, valamint felkészítésüket az áthelyezésre a helikopterbázis és az MH Légijármű-javító Üzem szakemberei végezték, a mintegy tíz kilométerre történő szállításukat pedig az MH Katonai Közlekedési Központ munkatársai vállalták.

További részletek a Magyar Honvéd magazin január 13-án, pénteken megjelenő számában!