Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendhagyó tanévnyitók

Szöveg: Ifju Tímea főhadnagy |  2013. október 21. 14:54

Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság június 12-én kötött együttműködési megállapodást a LIA Alapítványi Óvoda és Szakközépiskolával, amely eredményeként az oktatási intézmény a tanévben minden első évfolyamos diákja részére – a honvédelemre és a hazafiasságra történő nevelés érdekében – Honvédelmi alapismeretek kurzust tart oktatási intézményeiben. Az ünnepélyes megnyitót a napokban rendezték meg Budapesten és még öt tagintézményében, Szolnokon, Győrött, Veszprémben, Kaposváron és Mosonmagyaróváron.

A budapesti székhelyű LIA elsőként érvényesítette a megállapodásban foglaltakat és a Magyar Honvédség szakembereinek segítségével kívánja honvédelemre és hazafiasságra nevelni a 20 év körüli diákokat.

A budapesti rendezvényt dr. Koncz Kornélia főigazgató nyitotta meg. Elmondta: az idei tanrend része lesz e Honvédelmi alapismeretek kurzus is. Hozzátette: tavaly a szolnoki iskolában 170-en jelentkeztek a kurzusra, s ennek sikerén felbuzdulva döntött a vezetőség arról, hogy az idei tanévben az összes tagintézményben elindítja a képzést.

1595961680

A rendhagyó tanévnyitón részt vett Vanyur Tibor mérnök ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) parancsnoka is, aki elmondta: 2004. novembere óta békeidőben nincs kötelező sorkatonai szolgálat Magyarországon, ám különleges jogrendben a hadkötelezettség újra bevezethető és a honvédelem ügye minden magyar állampolgár kötelessége.

A parancsnok hozzátette: az állampolgárok egyre jobban érdeklődnek a Magyar Honvédség iránt, többet szeretnének megtudni a katonák tevékenységéről, feladatairól. Ennek legfőbb bizonyítéka, hogy már hat felsőoktatási intézménnyel kötött a Magyar Honvédség együttműködési megállapodást, melynek a célja a honvédelmi nevelés és az Önkéntes Tartalékos Rendszer feltöltésének elősegítése.

Az ezredes hangsúlyozta azt is, hogy 45 fiatal vett részt az önkéntes tartalékos kiképzésen, idén ez a létszám azonban már 250-re emelkedett, tehát egyre népszerűbb az önkéntes tartalékos szolgálati forma a fiatalok körében.

1595961680


* * *

Ugyanezen a napon rendezték meg a tanévnyitót a LIA szolnoki tagintézményében is. A kurzust itt Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka nyitott meg.
A program hivatalos része után az érdeklődő diákok Almási László őrnagy, az 1. Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka vezetésével megtekinthették a Szolnoki Hadkiegészítési Szakgyűjteményt, ahol tájékoztatást kaptak önkéntes tartalékos szolgálatról, és katonai továbbtanulással kapcsolatos kérdésekről.

Kaposváron Horváth Jenő őrnagy, a 4. Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka megtartotta az első Honvédelmi alapismeretek előadását, amely végén többen jelezték, hogy szeretnének önkéntes tartalékos szolgálatra jelentkezni.

1595961681

A veszprémi rendezvényen Alasztics Ágnes őrnagy, a 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ, toborzó részlegvezetője képviselte a parancsnokságot, közel 100 diák előtt tartott előadást.

Sikeresen lezajlott a mosonmagyaróvári ünnepi megnyitó is, Gergely Zsolt zászlós, a 8. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda, katonai igazgatási beosztottjának vezetésével.


Fotó: A szerző felvételei