Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1956-os megemlékezés a párizsi Diadalívnél

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 21. 13:51

Áder János köztársasági elnök részvételével közösen emlékeztek meg magyarok és franciák október 20-án, vasárnap az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 57. évfordulójáról az Ismeretlen Katona Sírjánál, a párizsi Diadalív alatt.

A megemlékezésen az egybegyűltek francia és magyar zászlók alatt a forgalom elől lezárt Champs-Elysées felső szakaszán mentek a Diadalívhez, ahol a magyar államfő megkoszorúzta az Ismeretlen Katona Sírját, majd katonai tiszteletadás mellett meggyújtotta a lángot az 1956-os forradalom áldozatainak, a hősi halált halt mártírok és a megtorlásban kivégzettek tiszteletére. Az államfőt és kíséretét a Diadalívnél Sujánszky Jenő egykori Corvin-közi harcos, az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottságának elnöke fogadta.

A félórás ünnepséget a magyar és a francia himnusz zárta, amelyet egy francia katonazenekar adott elő.

1595961679

A koszorúzást követően az államfő kezet fogott a diplomáciai testület képviselőivel, Franciaország tiszteletbeli magyar konzuljaival, valamint a magyar közösség megjelent tagjaival, és a hagyományoknak megfelelően aláírta az egyik legjelentősebb párizsi emlékhely emlékkönyvét.

Az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága más francia szervezetekkel közösen 1957 óta minden évben megemlékezik a forradalom hőseiről a párizsi Diadalívnél. Az ünnepségen a rendszerváltás óta a magyar kormány is képviselteti magát, de először vett részt rajta a köztársasági elnök.

Áder János a megemlékezés előtt koszorút helyezett el Nagy Imre és az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjainak jelképes síremlékművénél a Pere Lachaise temetőben.

A köztársasági elnököt hétfőn fogadja hivatalában Francois Hollande francia elnök. Elődje, Nicolas Sarkozy 2007 szeptemberi magyarországi látogatása óta ez lesz a két ország között az első államfői szintű találkozó. A megbeszélésen az uniós témák mellett várhatóan szó lesz a két ország gazdasági kapcsolatairól és kulturális együttműködéséről.

Ez utóbbi a kétoldalú viszony egyik legsikeresebb területe: a párizsi Orsay Múzeumban október 14-én nyílt meg a Szépművészeti Múzeummal együttműködésben a két köztársasági elnök fővédnökségével megrendezett Allegro Barbaro: Bartók Béla és a magyar modernizmus 1905-1920 című kiállítás. A magyar államfő hétfő délelőtt Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója társaságában megtekinti a tárlatot, este pedig a párizsi Magyar Intézetben Franciaországban élő magyar művészekkel találkozik.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI