Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbantás Hamában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 21. 13:37

Többen meghaltak, illetve megsebesültek október 20-án, vasárnap reggel egy autóba rejtett pokolgép robbanásában a közép-szíriai Hama városában, amely a kormányerők kezén van – közölte az állami televízió.

A tv jelentése szerint a terroristák által végrehajtott robbantás egy mezőgazdasági gépeket gyártó vállalat közelében történt Hama külvárosában. A kormány a merénylőket és az ellene felkelőket egyaránt terroristáknak nevezi.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet azt közölte, hogy a detonáció célpontja a kormányerők egy ellenőrzőpontja volt a város mellett vezető főúton. „Erős robbanás rázta meg a Szinaa felé vezető utat Hamánál, majd azt heves fegyverropogás követte" – jelentette az OSDH

A londoni székhelyű civil szervezet – amely szíriai aktivisták és orvosok széles hálózatától kapja értesüléseit – szintén említést tett a közelben lévő gépgyárról, de úgy, hogy az a kormányhoz hű hadsereg bázisaként szolgál. A robbanás helyszínén mentőautókat lehetett látni – olvasható még az OSDH közleményében.

A szíriai felkelés kezdetén, 2011 tavaszán Hama jelentős tüntetések színtere volt, amelyek résztvevői Bassár el-Aszad elnök rezsimjének bukását követelték. Még azon a nyáron a hadsereg megtámadta a várost, sok lakóját megölte, s azóta igen szigorú ellenőrzést gyakorol fölötte. Az utóbbi hónapokban, miközben országszerte nem hagyott alább az erőszak, Hamát viszonylag megkímélték a harcok.