Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fókuszban Afganisztán

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. október 21. 12:28

Október 22-23-án rendezik meg a NATO védelmi minisztereinek találkozóját a NATO brüsszeli főhadiszállásán. Az újságírók számára október 21-én, hétfőn megtartott előzetes tájékoztatón Oana Lungescu, a NATO szóvivője közölte: a védelmi miniszteri találkozón szó esik majd többek között az ISAF-misszió év végén történő lezárásáról, valamint a 2015-től tervezett új misszióról is.

„A NATO jövő évtől az afganisztáni hadsereg kiképzésére, a tanácsadásra és a segítségnyújtásra fog koncentrálni, de már egy teljesen új típusú misszió; és természetesen egy új együttműködési megállapodás aláírásának keretein belül" – fogalmazott a szóvivő. Hozzátette azt is, hogy az ISAF-misszió befejezését követően nagy hangsúlyt fektetnek majd a NATO-csapatok kiképzettségi szintjének megtartására. Véleménye szerint ez azért fontos, hogy „szükség esetén újra egységesen és hatékonyan tudjanak fellépni".

Oana Lungescu előzetes tájékoztatása alapján a védelmi miniszterek találkozóján részt vesz majd Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is. A szóvivő elmondta: a novemberben megtartandó Steadfast Jazz 2013 gyakorlatra – amelyen többek között az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred kijelölt állománya is részt vesz – orosz megfigyelőket is hívtak. Mint mondta „bízik benne", hogy a meghívást az orosz fél el is fogadja.

1595961678

Oana Lungescu annak a véleményének is adott hangot, miszerint a NATO és Oroszország katonai kapcsolatában az átláthatóság igen lényeges szempont és megfigyelők kölcsönös meghívása egymás hadgyakorlataira a „bizalom jele."

Újságírói kérdésre válaszolva a szóvivő kijelentette: a szövetség költségvetésének optimalizálásával kapcsolatban a 2010. óta elindított NATO-reformok jó úton haladnak. Mint mondta: Anders Fogh Rasmussen, a szövetség főtitkára a képességek megtartása érdekében mindenképpen szorgalmazza, hogy az általános gazdasági helyzet javulásával párhuzamosan a szövetséges tagországok védelmi költségvetése minél inkább közeledjen majd a nemzeti össztermék (GDP) 2 százalékához.

Oana Lungescu közölte: a védelmi miniszterek tárgyalásaik során érinteni fogják a Közel-Keleti térség aktuális biztonságpolitikai kérdéseit is.


Fotó: nato.int