Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbanószerkezeteket találtak a Déli pályaudvarnál

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2018. október 11. 14:55

Több, a második világháborúból származó robbanószerkezetet találtak október 11-én, csütörtökön Budapesten, a Déli pályaudvarnál zajló felújítási munkálatok során – tájékoztatta a honvedelem.hu-t dr. Markovics Zita főhadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje.

Mint megtudtuk: az előkerült robbanószerkezetek között volt egy 203 milliméteres, szovjet gyártmányú betonromboló gránát is, amit kilőtt állapotban találtak meg, ám nem robbant fel. Ezen gránát veszélyességének vizsgálata idejére állampolgári korlátozásokat kellett bevezetni – mondta a főhadnagy, hozzátéve: mindez azt jelenti, hogy a pályaudvar környékén a rendőrök több utcát is lezártak, s a környékbeli házakból összesen 148 embernek kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát.

„A tűzszerészek jelenleg azon dolgoznak, hogy megvizsgálják, szállítható állapotban van-e a gránát. Ha igen, akkor elszállítják a helyszínről és máshol semmisítik meg. Ha nem szállítható, akkor a gyújtószerkezetet ki kell szerelniük, hogy a robbanótest szállítható legyen" – mondta dr. Markovics Zita főhadnagy.

1599194566

* * *

15:00

„A rendőrök délután 3 óra előtt néhány perccel feloldották az állampolgári korlátozásokat" – mondta a honvedelem.hu-nak dr. Markovics Zita főhadnagy. Hangsúlyozta: a Hegedűs Tamás őrmester vezette tűzszerészjárőr a több mint 100 kilogrammos robbanótestből kiszerelte a gyújtószerkezetet, így az biztonságosan szállíthatóvá vált.

A tűzszerészek a 203 milliméteres betonromboló gránát mellett még egy 76 milliméteres repeszromboló-gránátot, 3 darab 45 milliméteres repeszlőszert és nagyjából 50 kilogrammnyi, nem robbanótestnek minősülő fémtárgyat találtak a helyszínen – tette hozzá az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje.

1599194567

* * *

16:05

Elszállították a Déli pályaudvarnál talált világháborús robbanótestet, azt a honvédség központi gyűjtőhelyén semmisítik meg. Feloldották a környéket érintő korlátozásokat – közölte az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje csütörtök délután az MTI-vel.

Dr. Markovics Zita főhadnagy elmondta: a több mint száz kilogrammos második világháborús szovjet betonromboló gránátból kiszerelték a gyújtószerkezetet, így biztonságosan szállíthatóvá vált. A helyszínen találtak egy 76 milliméter átmérőjű repeszromboló gránátot, három 45 milliméteres repeszlőszert, valamint körülbelül 50 kilogramm robbanótestnek nem minősülő fémtárgyat, részben robbanótest- és lőszermaradványokat. Ezeket ugyancsak a honvédség központi gyűjtőhelyén semmisítik meg később – közölte.

Fotó: Mihádák Zoltán (MTI)

Címkéktűzszerész