Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbanószerkezeteket találtak a turistaúton

Szöveg: Szűcs László |  2013. november 12. 7:30

A 45. héten, azaz november 4-10. között 50 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 17 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Baranyai Zoltán zászlós, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 2387 bejelentést kaptak.

November 4-én Aldebrőre vonultak ki a tűzszerészek, mivel a Tarna folyó Vörösmarty utcában található hídja alatt, mederkotrás közben egy 8 centiméteres magyar gyártmányú páncéltörőgránátot, valamint egy 8 centiméteres repeszgránátot találtak. A veszélyes, második világháborús robbanószerkezeteket az Érsek János törzsőrmester vezette járőr szállította el a központi gyűjtőbe.

1595962831
A munka gyakran naplemente után is folytatódik

November 6-án a főváros II. kerületében akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a Szépvölgyi úton, egy forgalmas turistaútvonalon, több, második világháborús robbanószerkezetre bukkantak. A féltucatnyi robbanótestet a Horváth Csaba őrnagy vezette tűzszerészjárőr a központi gyűjtőbe szállította.

Ugyanezen a napon Komáromban, Sport utcában található műfüves focipálya közelében került elő a földből egy 8,8 centiméteres, német gyártmányú repeszgránát. A robbanószerkezetet a Kelemen Ferenc főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr szállította el a központi gyűjtőbe.

November 7-én Kunszigetről kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy a Kossuth téren, építkezés közben egy 82 milliméteres aknavetőgránátot találtak a munkások. A szovjet gyártmányú robbanószerkezetet a Bugyi Zoltán törzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe vitte.

Fotó: MH 1. HTHE

Címkéktűzszerész