Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Salvatore Farina tábornok elnökölte a NATO 4. Északi Régió Parancsnoki Konferenciáját Székesfehérváron

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. június 24. 13:23

Június 20–22. között Salvatore Farina vezérezredes, a brunssumi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka elnökölte a NATO 4. Északi Régió Parancsnoki Konferenciáját, amelyet Székesfehérváron, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon rendeztek meg.

https://www.jfcbs.nato.int/page5964943/2017/general-salvatore-farina–chaired-nato-s-4th-northern-hq-conference-in-szekesfehervar–hungary
A vendéglátó parancsnok, Huszár János altábornagy biztosította a helyszínt, ahol műveleti, illetve NATO-parancsnokságok és haderőstruktúra-főparancsnokságok parancsnokai és képviselői gyűltek egybe, hogy előmozdítsák az együttműködést a szövetségen belül, valamint a Brunssum regionális fókuszának északi területén található partner nemzetekkel. A konferencia nagyon produktívnak és hasznosnak bizonyult, mivel fórumot biztosított a kölcsönös megértés növeléséhez és az előrevezető út kijelöléséhez. Az Észak-Európa stabilitásához történő további hozzájárulások szempontjából elengedhetetlenül fontosak az őszinte megbeszélések és a nagyobb átláthatóság az „északi család" partner nemzeteivel, Finnországgal és Svédországgal.

1596034585
A műveleti és a NATO-parancsnokságok, valamint a haderőstruktúra-főparancsnokságok parancsnokai és képviselői

„A nyitott párbeszédek támogatják a mi erős szövetségünket" – húzta alá Farina vezérezredes, majd külön kiemelte a NATO partnereinek szerepét a térségben.
A NATO-n belüli számos folyamatban lévő kezdeményezés és súlypont mellett – mint amilyen a NATO Erőket Integráló Elemek (NATO Force Integration Units, NFIU), vagy az új regionális parancsnokságok létrehozása – a fórum résztvevői külön foglalkoztak a NATO megnövelt előretolt jelenléte (enhanced Forward Presence, eFP) koncepciójának szerepével is, valamint az előzetes tervezéssel és a cybertérrel. A 4. eFP harccsoport (eFP Battle Group) megalakításának végrehajtási szakasza már majdnem befejeződött Lettországban június 19-én, így a továbbiakban a kiképzések és a gyakorlatok lesznek a középpontban.

Farina vezérezredes őszinte köszönetét fejezte ki minden résztvevőnek hozzájárulásaikért a rendkívül fontos konferenciához. „Kihasználtuk a fórum adta lehetőséget arra, hogy véleményt cseréljünk a közös regionális érdekeink körébe tartozó témákról" – hangsúlyozta a tábornok. Az Északi Régió Parancsnoki Konferencia fórumként a jövőben is fontos színtere marad a NATO egységes fellépésének, valamint a partnerségi viszony továbbfejlesztésének és erősítésének.


Fordította: Eszes Boldizsár
Fotó: JFC Brunssum Kommunikációs Iroda